"BAKTERIOFAG"

Virus otkriven prije 100 godina mogao bi da zamijeni antibiotike

Mnoge farmaceutske kompanije širom svijeta prestale su da prave nove antibiotike, a lijekovi koji su trenutno u razvoju i dalje se suočavaju sa blokadama kada je njhova primjena u pitanju. Zbog okolnosti u kojima se nalaze farmaceutske kompanije se sve više okreću ideji terapije fagom
0 komentar(a)
virus, laboratorija, Foto: Shutterstock
virus, laboratorija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.02.2019. 01:11h

Očekuje se da će rezistencija bakterija na antibiotike, fenomen u kojem bakterija prestaje da reaguje na lijek, postati glavni uzrok smrti i ubiti 10 miliona ljudi do 2050. godine.

Bakteriofag ili kraće fag je specifični bakterijski virus koji se umnožava koristeći bakterije. Fag pliva u kulturnom mediju dok ne nađe bakteriju koju inficira da bi njen proces razmnožavanja zaustavio, a umjesto toga započeo proces izgradnje mnogih novih faga (phaga). Na kraju se bakterija rasprsne, a fagi se oslobađaju u kulturnom mediju gdje se sve prethodno opisano ponavlja, ali na mnogo više bakterija.

Mnoge farmaceutske kompanije širom svijeta prestale su da prave nove antibiotike, a lijekovi koji su trenutno u razvoju i dalje se suočavaju sa blokadama kada je njhova primjena u pitanju. Zbog okolnosti u kojima se nalaze farmaceutske kompanije se sve više okreću ideji terapije fagom (bakteriofag).

Terapiju čini virus koji ubija bakterije, tačnije bakteriofag. Otkriven je početkom 20. vijeka kada je bakteriofag mogao da liječi ljude sa bakterijskim infekcijama. Ovaj metod se koristio u zemljama Istočne Evrope i bivšem SSSR kao alternativna kada bi antibiotici zakazali. Pošto je programiran da se bori sa bakterijama, bakteriofag ne predstavlja prijetnju po život čovjeka.

“U ovom virusu se krije potencijal koji antibiotici nemaju. Mislim da moramo da radimo na razvijanju ovakve terapije kako bismo virusu napravili mjesta da ubije bakterije“, kaže kolumnista “Njujork Tajmsa“ Karl Cimer.

Mnoge farmaceutske kompanije su spremile planove, ali čekaju se odobrenja kako bi se sa testiranjima započelo, prenosi B92.