Sedam načina da se riješite ispucalih vrhova

U njezi kose, dobro je koristiti i - pivo. Našrpicajte suvu kosu pivom. Ostavite oko sat vremena i operite kako to inače radite. Proteini u pivu povezaće se s protinima u kosi te pomoći u obnovi oštećenih i slomljenih folikula dlake
70 pregleda 0 komentar(a)
kosa, Foto: Shutterstock
kosa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.10.2017. 14:14h

Izlazak iz frizerskog salona s novom frizurom jedan je od najboljih osjećaja na svijetu za mnoge žene.

Nažalost, taj osjećaj ne traje predugo, a zahvaljujući češljanju, bojenju, sušenju i peglanju kose, vrhovi vrlo brzo pucaju. Pa kako tretirati vrhove da uvijek izgledaju zdravo?

1. Češljanje mokre kose

Ne pretjerujte s češljanjem mokre kose. Kada perete kosu, nanesite regenerator i nježno je raščešljajte češljem sa širokim zubcima. Na taj način vrhovi će ipak manje pucati.

2. Bez grubih peškira

Ne trljajte mokru kosu grubim peškirom jer na taj način se kosa lomi. Radije upotrijebiti peškir od mikrofibera ili mekanu majicu i nježno iscijedite višak vode.

3. Maska je obavezna

Svakako koristite masku za kosu za dubinsku regeneraciju. Neka ona postane dio vaše rutine, a koristite je barem jednom u desetak dana ili kako već piše u uputstvima za korišćenje.

4. Zeleno povrće, grašak...

Za zdravu kosu važna je i uravnotežena ishrana. Naprimjer, za rast kose od velike je važnosti folna kiselina. Možete je kupiti kao dodatak ishrani ili je pronaći u zelenom lisnatom povrću, narandžama... Za zdravu kosu važan je i biotin, a može se pronaći u smeđoj riži, grašku...

5. Pivo je odlično za kosu

U njezi kose, dobro je koristiti i - pivo. Našrpicajte suvu kosu pivom. Ostavite oko sat vremena i operite kako to inače radite. Proteini u pivu povezaće se s protinima u kosi te pomoći u obnovi oštećenih i slomljenih folikula dlake.

6. Bez fena, molimo!

Već znate da pretjerano stilizovanje kose fenom i ostalim sličnim alatima utiče nepovoljno na zdravlje kose. Vrhovi se tako brže oštećuju, a kosa postaje suva. Najbolje je kosu prirodno osušiti, a ako koriste fen svakako kosu zaštite njegujućim sprejevima.

7. Sam svoj frizer

Pripremite sami svoje proizvode za zaštitu kose. Napravite masku na način da pomiješate jedno žumance, 3 kašike maslinovog ulja i kašikicu meda. Nanesite na kosu i operite kako inače perete kosu. Ovo je jeftin trik, a zaista učinkovit, prenosi Ordinacija.

Bonus video: