Toplotni udar i sunčanica

Treba izbjegavati direktan boravak na suncu u periodu od 10 do 17 sati, posebno djeca, trudnice, starije osobe, srčani i bolesnici s hroničnim bolestima

10967 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vrućine mogu izazvati iscrpljenost i toplotni udar, te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti, a za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Građanima se savjetuje da rashlade tijelo i piju dovoljno tečnosti koja se gubi znojenjem, čime dolazi do dehidracije. Preporuka je piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera. Treba izbjegavati direktan boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, posebno djeca, trudnice, starije osobe, srčani i bolesnici s hroničnim bolestima, dok se osobe koje rade na otvorenom trebaju češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tečnost svakih 30 minuta. U najtoplijem dijelu dana treba izbjegavati izlazak na otvoreno i fizički rad, a preporučuje se i redovno korišćenje sredstava sa zaštitnim faktorom.

Šta je najteža posljedica ljetnih vrućina, te koji su najčešći simptomi čitajte u dodatku Zdravlje, koji dobijate besplatno uz današnje štampano izdanje Vijesti.

Povezani članci

17. Avgust 2022.

Šest vrsta hrane koje ne treba jesti

Bonus video: