Za poboljšanje koncentracije: Predmeti koje trebate eliminisati sa radnog stola

Svu oni koji imaju problema s koncentracijom nikako ne bi trebali raditi istovremeno više stvari, uprkos tome što je multitasking gotovo nužan. Odrađivanje više stvari odjednom znatno smanjuje našu koncentraciju
161 pregleda 0 komentar(a)
posao, Foto: Shutterstock
posao, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.10.2017. 18:14h

Kada se moramo fokusirati na neki važan posao, najpotrebniji su nam mir i tišina. Međutim, prema mišljenju njemačkih naučnika, za uspješne radne rezultate jednako je važno uredno radno okruženje, a posebno radni sto.

Margit Ahrens iz Njemačkog udruženja za vježbanje memorije i koncentracije kaže da je vrlo važno radno okruženje održavati urednim, a to se prije svega odnosi na radni sto sa kojeg treba skloniti sve predmete koji nam odvlače pažnju i stvaraju buku.

Naučnica savjetuje da pokušamo ustanoviti što nam iz okoline najčešće odvlači pažnju tokom posla ili učenja te eliminisati ili smanjiti uticaj takvih faktora.

"Pokušajte ustanoviti što vam iz okoline najčešće odvlači pažnju tokom posla ili učenja te smanjite uticaj tih faktora", dodaje.

Na primjer, ako vam prilikom učenja pažnju najviše odvlači računar, treba ga ugasiti, a isti je slučaj sa muzikom ili televizijom. Svaku vrstu buke treba svesti na minimum.

Posebnu opasnost za odvlačenje pažnje predstavlja telefon prepun raznih sadržaja zbog kojih dolazi do fluktuacije pažnje. Stalna bojazan da ćemo nešto propustiti utiče na to da smo fokusirani na uređaj umjesto na vlastitu produktivnost, kazala je Ahrens.

Treba povesti računa i o dijelu dana u kojem nam je nivo koncentracije najviši. Većina ljudi najbolje se na rad usresređuje ujutru. U tom slučaju nikada ne odlažite teške zadatke ili pregovore i obavite ih prije ručka, kaže naučnica.

Svu oni koji imaju problema s koncentracijom nikako ne bi trebali raditi istovremeno više stvari, uprkos tome što je multitasking gotovo nužan. Odrađivanje više stvari odjednom znatno smanjuje našu koncentraciju.

Umjesto istovremenog obavljanja zadataka, treba odrediti prioritete i rješavati ih zasebno jer ćemo tako zapravo višestruku smanjiti vrijeme potrebno za njihovo izvršavanje. Na ovaj se način najčešće višestruko smanjuje vrijeme potrebno za njihovo izvršavanje.

Za maksimalnu koncentraciju nemojte zaboraviti dobro prozračiti prostor u kojem boravite jer ćete zbog nedostatka vazduha znatno lošije odraditi svoje obaveze, prenosi Radio Sarajevo.

Bonus video: