Naučnici otkrili da pivo podiže raspoloženje zbog hordeina, a ne zbog alkohola

"Na osnovu njegove prisutnosti u pivu, možemo zaključiti kako hordein bitno doprinosi efektima piva koji popravljaju raspoloženje"
245 pregleda 0 komentar(a)
Pivo, Foto: Shutterstock
Pivo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.10.2017. 13:14h

S obzirom na to da nas određena hrana čini srećnijima, njemački naučnici sa Univerziteta Friedrich-Alexander Erlangen-Nürnberg (FAU) ispitivali su šta je najzaslužnije za podizanje raspoloženja.

Prema rezultatima njihovog istraživanja riječ je o hordeinu koji se nalazi u pivu, a koji aktivira ključni dopaminski receptor.

Naučnici su postavili bazu podataka od 13.000 molekula prisutnih u prehrambenim proizvodima. Koristeći bazu podataka, imali su za cilj pronaći molekule koje stimulišu takozvani dopaminski receptor D2 u mozgu.

Od prvobitnih 13.000 izabrali su 17 izvornih opcija. Dalje istraživanje pokazalo je da je hordein, supstanca koja je prisutna u ječmu i pivu, najodgovorniji za podizanje raspoloženja na način jer aktivira ključni dopaminski receptor.

"Na osnovu njegove prisutnosti u pivu, možemo zaključiti kako hordein bitno doprinosi efektima piva koji popravljaju raspoloženje", rekla je Monika Pisčetsreder, jedna od autora ove studije.

Naučnici sada istražuju koliko hordeina je prisutno u pivu i koliko hordeina dolazi do mozga. Monika je objasnila da na dobro raspoloženje uglavnom utiče kombinacija supstanci i navodi da, naprimjer kod konzumiranja čipsa, raspoloženje podižu masnoće i ugljeni hidrati.

Studija je objavljena u naučnom časopisu Scientific Reports, prenosi klix.ba.