Rodila bebu kakva se rađa jednom u 625 miliona slučajeva

Tridesetjednogodišnja majka, koja je željela da ostane anonimna, tokom cijele trudnoće nije otišla na pregled
0 komentar(a)
beba, bebe, majka, Foto: Shutterstock
beba, bebe, majka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.10.2017. 17:49h

U Sibiru je rođena beba koja je začeta prirodnim putem, ali se razvijala van materice. Bebu su nazvali Veronika, ime koje znači "ona koja nosi pobjedu", što je u potpunosti zaslužila.

Tridesetjednogodišnja majka, koja je željela da ostane anonimna, kao izbjeglica iz pokrajine Donbas u Ukrajini, završila je u Sibiru i tokom cijele trudnoće nije otišla na pregled, prenosi Radio Sarajevo.

Ipak, njena beba uspjela je da preživi abdominalnu trudnoću, u vodenjaku van maternice. Osim male Veronike, do sada je zabilježeno samo dvanaest takvih slučajeva u svijetu.

Majka i otac Veronike odlučili su da sačekaju porođaj kod kuće. U početku je sve bilo kako treba, žena je osjećala sve jače i češće kontrakcije, pripremala se za porođaj, a onda su kontrakcije naglo prestale.

Par je tada odlučio da zatraži pomoć ljekara, gdje je trudnicu na kraju operisao tim od čak deset ljekara. Operacija je bila složena i vrlo rizična, ali su preživjele i majka i beba.

"Shvatili smo da je operacija bila uspješna kada je beba počela da plače", rekao je doktor Marat Žažijev, jedan od ljekara koji je porodio pacijentkinju, prenose "Naši novosti".

Bonus video: