Muškarci koji idu u saunu četiri puta nedeljno imaju smanjen rizik od hipertenzije

Stručnjaci su kazali da se tokom boravka u sauni temperatura tijela poveća za dva stepena što uzrokuje vazodilataciju arterija, tj. širenje
99 pregleda 3 komentar(a)
sauna, Foto: Shutterstock
sauna, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.09.2017. 15:14h

Odlazak u saunu ima nekoliko beneficija za zdravlje. Osim što izbacujete toksine iz tijela i oslobađa stresa, stručnjaci tvrde da smanjuje i pritisak te smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

Kako se navodi u istraživanju Univerziteta Eastern Finland, sobe ispunjene parom pomažu u širenju arterija zbog čega dolazi do oslobađanja stresa i smanjenja pritiska koji je jedan od glavnih uzroka srčanih oboljenja koje opet dovode do smrti.

Od hipertnezije, odnosno visokog pritiska, pati oko 75 miliona ljudi širom svijeta. Do 22. godine oko 15,5 posto muškaraca ima dijagnostikovanu hipertenziju.

U ovoj studiji učestvovao je 1.621 muškarac srednjih godina. Svi su imali pritisak ispod 140/90 što se smatra znakom hipertenzije. Podijeljeni su u tri grupe: oni koji su išli u saunu jednom nedeljno, grupa koja je išla 2-3 puta nedeljno i grupa koja je išla četiri puta nedeljno.

Kod muškaraca koji su išli u saunu 2-3 puta nedeljno smanjen je rizik od hipertenzije za 24 posto, dok kod onih koji su išli četiri puta nedeljno taj rizik je smanjen za 46 posto.

Stručnjaci su kazali da se tokom boravka u sauni temperatura tijela poveća za dva stepena što uzrokuje vazodilataciju arterija, tj. širenje. Redovni boravak u sauni poboljšava i funkciju unutrašnjeg sloja arterija koje imaju blagotvoran učinak na pritisak.

Pritisak se smanjuje tokom boravka u sauni i zbog opšte relaksacije tijela i uma, prenosi klix.ba.

Bonus video: