ZANIMLJIVI REZULTATI ISTRAŽIVANJA:

Tri šoljice kafe dnevno štite jetru

Osobe koje su konzumirale tri ili više šoljica kafe dnevno bile su za 25 posto manje podložne razvoju povećanih vrijednosti jetrenih enzima u odnosu na one koje nisu konzumenti kafe, pokazala je studija
194 pregleda 0 komentar(a)
kafa, Foto: Shutterstock
kafa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.09.2017. 17:14h

Tri šoljice kafe dnevno, uključujući i one bez kofeina, imaju ulogu u zaštiti jetre i spriječavanju potencijalnog razvoja kancerogenih ćelija.

Rezultat je to istraživanja naučnika američkog National Cancer Instituta čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Hepatology.

Istraživanjem sprovedenim u razdoblju između 1999. i 2010. godine bile su obuhvaćene 27.793 osobe, među kojima 14 hiljada kafopija, od kojih su 2000 pile beskofeinsku kafu. Mjerene su vrijednosti četiri jetrina enzima čija visoka koncentracija u krvi indicira oboljenje jetre - aspartata aminitransferaze (AST), alanina aminotransferaze (ALT), gama glutamil trasaminaze (GGT) i alkalne fosfataze (ALP).

Osobe koje su konzumirale tri ili više šoljica kafe dnevno bile su za 25 posto manje podložne razvoju povećanih vrijednosti jetrenih enzima u odnosu na one koje nisu konzumenti kafe, pokazala je studija.

No i osobe koje su uživale u beskofeinskoj kafi imale su nizak nivo spomenutih jetrenih enzima, iz čega se nameće zaključak da je jedini sastojak koji utiče na zdravlje jetra zapravo u kafi, a ne u kofeinu.

Hemijski sastojak zaslužan za ovaj efekt još nije poznat zbog čega naučnici namjeravaju sprovesti daljnja istraživanja kako bi otkrili šta stoji iza ovog interesantnog rezultata, prenosi Radio Sarajevo.