PREPORUKA STRUČNJAKA

Za vitku liniju barem jednom sedmično jedite pistaće, orahe, bademe...

Iako jedna šaka nekih od orašastih plodova ima skoro jednake kalorijske vrijednosti kao jedan mesni obrok, dosta su bogatiji ostalim vitaminima i mineralima koji su izvor energije
52 pregleda 0 komentar(a)
pistaći, Foto: Shutterstock
pistaći, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.09.2017. 14:14h

Ljudi koji često konzumiraju prirodne visokokalorične namirnice, poput orašastih plodova, manje su skloni debljanju i lakše održavaju vitku liniju. Zbog toga stručnjaci preporučuju da je veoma zdravo konzumirati barem jednom sedmično bademe, pistaće, kikiriki, orahe...

Iako jedna šaka nekih od orašastih plodova ima skoro jednake kalorijske vrijednosti kao jedan mesni obrok, dosta su bogatiji ostalim vitaminima i mineralima koji su izvor energije. Na primjer, 100 grama badema sadrži 578 kalorija, 100 grama pistacija blizu 600 kalorija, šoljica lješnika 722 kalorije, 100 grama oraha 750 kalorija... Stoga, mnogi će se zapitati kako je moguće da tolike količine kalorija mogu uticati na smanjenje kilaže.

Naime, istraživači evropskog magazina "Journal of Nutririon" testirali su nekoliko dijeta na ljudima koju su imali problem s viškom kilograma. Rezultati su pokazali kako su više kilograma izgubili oni koji su svakodnevno konzumirali orašaste plodove, nego oni koji nisu. 

Prema analizama nutricionista, orašasti plodovi mogu pomoći u održavanju idealne težine iz nekoliko razloga. Prije svega, njihova kombinacija vlakana i proteina može vas duže držati sitim od drugih namirnica. Daju puno energije onima koji često vježbaju, tako da možete gubiti više kalorija, a osjećati se snažnijim. Njihove nezasićene masti mogu vam pomoći da sagorijevate više kalorija čak i dok mirujete. 

Orašasti plodovi pomažu i u jačanju kože, kose i noktiju, jačanju memorije i koncentracije te utiču na povećanje libida.

Stoga, ukoliko želite izgubiti kilograme nemojte se plašiti konzumirati ove visoke kalorije. Najvažnije je da ih pravilno rasporedite. Svaki dan je dovoljno pojesti jednu šaku orašastih plodova ukoliko želite biti zdravi i zadržati dobru formu, a stručnjaci preporučuju da ih jedete najmanje jednom sedmično, prenosi klix.ba.

Preporučujemo za Vas