Koliko je bebi potrebno sna preko dana?

Održavajte je duže budnom između perioda spavanja. Vaša beba bi već sa 5-6 mjeseci trebalo da može da ostane budna duže od 3 sata. Ukoliko to čini, vjerovatnije je da će duže spavati
423 pregleda 0 komentar(a)
beba, spavanje, Foto: Shutterstock
beba, spavanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.09.2017. 13:14h

Prvih nekoliko nedelja po dolasku iz porodilišta ponosni mama i tata apsolutno su spremni da započnu aktivno roditeljstvo, da stoje pored bebinog kreveca i danonoćno bde nad svojim malim anđelom, nestrpljivo čekajući da se probudi iz, kako se njima čini, beskonačnog drijemeža.

Sa oduševljenjem i nestrpljenjem čekaju da beba otvore okice, kako bi je uzeli u naručje, da je maze, grle, ljube… Međutim, vrlo brzo, pošto beba počne da provodi sve više vremena budna, počinju da se pitaju: „Zašto više ne spava kao ranije?" ili „Koliko je djeci potrebno sna za normalan razvoj?“

Prosječna beba u 5-om mjesecu tokom dana spava 3-4 puta po nešto više od sat vremena. Pojedine bebe, međutim, dremnu i 5-6 puta po otprilike 20-30 minuta, dok nekim bebama najviše odgovara da spavaju 2 puta po sat i po ili dva. Broj i dužina dnevnih dremki koje vaše novorođenče ima manje su važni od ukupnog vremena koje ono provede spavajući. U prosjeku, to je tokom 5-og mjeseca bebinog života oko 15 sati dnevno, ali su, zavisno od bebe, moguća odstupanja.

Duže spavanje više odgovara roditeljima, jer omogućava duže intervale u kojima mogu da obavljaju sve one kućne poslove koje ne mogu dok je beba budna. Pored toga, postoje bebe koje preko dana spavaju u kratkim intervalima a takav obrazac slijede i tokom noći, što zna da bude veoma naporno za roditelje.

Kako produžiti vrijeme dnevnog spavanja bebe?

Ovo su neki od načina koji vam mogu pomoći da podsaknete duže periode bebinog dnevnog spavanja:

- Ponudite joj što udobnije mjesto za spavanje, a koje će to mjesto biti zavisi od same bebe. To mogu biti krevetac, kolica, nosiljka, kao i vaš krevet, naravno obezbeđen stolicom ili niskim stolom u slučaju da beba bude nemirna u snu. Ukoliko pustite bebu da spava na vašem ramenu nećete dobiti samo ukočeno rame, već će i ona kraće spavati.

- Održavajte temperaturu u sobi prijatnom, ni previše toplom ni previše hladnom. Stavljajte odgovarajuće pokrivače, izrađene od prijatnih materijala, ali nemojte previše utopljavati dijete. Sa druge strane, nemojte zaboraviti da je svima nama, pa i malim bebama, potrebno da tokom sna, kada nismo aktivni, budemo adekvatno pokriveni.

- Ako dozvolite da beba zaspi baš prije obroka, ona će se zbog praznog stomaka prerano probuditi.

- Obavezno prije spavanja provjerite pelene i ako je potrebno zamijenite ih. Većina beba neće spavati sve dok im je guza mokra.

- Kada očekujete društvo, glasniji razgovor i larmu, pronađite neko mjesto u stanu gdje će beba imati dovoljno mira, gdje će moći spokojno, bez bilo kakvog ometanja, da spava onoliko koliko joj je potrebno.

- Izbjegnite predvidiva ometanja. Brzo ćete shvatiti šta sve može remetiti miran san vaše bebe. Ili oštar lavež psa. Ili telefon u hodniku blizu njene sobe. Ili lupanje vratima. Pokušajte da kontrolišete okolnosti pod kojima vaša beba spava i možda ćete moći da produžite dužinu svakog njenog dnevnog sna.

- Održavajte je duže budnom između perioda spavanja. Vaša beba bi već sa 5-6 mjeseci trebalo da može da ostane budna duže od 3 sata. Ukoliko to čini, vjerovatnije je da će duže spavati.

Važno je napomenuti da, mada mnoge bebe prilično dobro same regulišu periode spavanja, ne spava svaka beba koliko joj je potrebno. Ako vam beba često izgleda mrzovoljno, uzrok uglavnom možete pronaći upravo u tome što ne spava dovoljno. Ukoliko smatrate da je vašoj bebi potrebno više sna, moraćete da intervenišete da biste produžili intervale spavanja. Ali ako spava malo a izgleda sasvim zadovoljno, treba da prihvatite činjenicu da je ona od onih beba koje imaju takav metabolizam da im je potrebno znatno manje sna, prenosi Žena sam ja.

Bonus video: