OBRATITE PAŽNJU NA PONAŠANJE DJETETA

Tinejdžerska depresija nije "samo faza"

Tri najčešća simptoma tinejdžerske depresije su problemi sa uspavljivanjem i neuobičajeno dugo spavanje, iritabilnost i bijes u društvu drugih ljudi, i gubitak interesovanja za stvari koje su ih ranije zanimale i pričinjavale im zadovoljstvo
84 pregleda 0 komentar(a)
Tinejdžerka, Foto: Shutterstock
Tinejdžerka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.09.2017. 17:14h

Tinejdžerski uzrast je najosetljiviji, mladi su "na ničijoj zemlji" između detinjstva i svijeta odraslih, i pokušavaju da se nekako snađu i nauče da se nose sa svim promjenama koje su ih snašle.

U tim godinama, hormoni divljaju, a djeca su ranjiva i osjetljiva, pa se dešava i da se prepuste crnim mislima. Ipak, vjerovatnoća da vam tinejdžer prizna da je depresivan je prilično mala. Ako uopšte uspijete da ih ubjedite da vam kažu kako se osjećaju dobićete nešto kao "u bedaku sam".

Ali, tinejdžerska depresija je realnost, i zato bi trebalo da obratite pažnju na ponašanje svog djeteta koje možda ukazuje da je to u pitanju.

"Mnogo toga kroz šta tinejdžeri prolaze može se objasniti hormonskim promjenama karakterističnim za ovaj uzrast, ali se ponekad iza naglih promjena raspoloženja kriju i ozbiljniji problemi koji mogu da prerastu u depresiju", objašnjava dr Danijela Defrino.

Tri najčešća simptoma tinejdžerske depresije su problemi sa uspavljivanjem i neuobičajeno dugo spavanje, iritabilnost i bijes u društvu drugih ljudi, i gubitak interesovanja za stvari koje su ih ranije zanimale i pričinjavale im zadovoljstvo.

U tom uzrastu, najveći problemi mladih su loš uspjeh u školi, ali i prevelika očekivanja roditelja. Tinejdžere uznemiravaju i sukobi i svađe sa roditeljima, kao i verbalno ili emotivno zlostavljanje.

Ono što bi trebalo da imate u vidu je da su i migrene i česte stomačne tegobe vrlo često samo fizička manifestacija depresije i drugih problema sa mentalnim zdravljem. Razgovarajte sa svojom djecom, i kad se ljute, i kad se svađaju, i kad vas ne slušaju. I postarajte se da uvijek, uvijek znaju da ih volite i da ste tu, šta god da se desi, prenosi Mondo.