SUPERHRANA

Cvekla, idealna užina poslije treninga

Dr. Tom Cliford, koji je predvodio studiju, utvrdio je da su se kod osoba koje su tri dana pile veću dozu soka od cvekle mišići mnogo brže oporavili nego kod ostalih učesnika istraživanja
69 pregleda 0 komentar(a)
cvekla, Foto: Shutterstock
cvekla, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.09.2017. 17:14h

Ako ste u potrazi za savršenom užinom poslije treninga, razmislite o cvekli.

Ova "superhrana" pomaže mišićima da se oporave poslije intenzivnih vježbi, što su dokazali i naučnici Univerziteta u Nortumbriji. Oni su ispitali 30 muškaraca starosti između 18 i 28 godina, koji su vježbali barem dva puta sedmično, prenosi Daily Mail.

Ispitanici su imali zadatak da izvedu 100 intenzivnih pliometričkih vježbi, a onda su u naredna tri dana podijeljeni u tri grupe od kojih je jedna pila 250 ml soka od cvekle, druga 125 ml istog napitka, a treća je dobila placebo sa istim kalorijskim i makronutritivnim sastavom.

Dr. Tom Cliford, koji je predvodio studiju, utvrdio je da su se kod osoba koje su tri dana pile veću dozu soka od cvekle mišići mnogo brže oporavili nego kod ostalih učesnika istraživanja.

Takođe, kod njih je primijećena smanjena upala mišića, što znači da bi cvekla mogla biti korisna za one koji prave male pauze između dva treninga, prenosi Radio Sarajevo.

Preporučujemo za Vas