Crijevne bakterije mogu biti glavni razlog zbog kojeg ne gubite na težini uprkos dijetama

"Ovi rezultati pokazuju da određene bakterije igraju odlučujuću ulogu u regulaciji težine. Sada možemo objasniti zašto dijeta bogata vlaknima ne dovodi uvijek do gubitka kilograma"
391 pregleda 1 komentar(a)
jabuka, dijeta, Foto: Shutterstock
jabuka, dijeta, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.09.2017. 10:14h

Prema novog studiji, crijevne bakterije mogu uticati na vašu sposobnost gubljenja kilograma ili debljanja. Istraživanje Odjeljenja za ishranu, vježbu i sport na univerzitetu u Kopenhagenu je pokazalo da različiti omjeri bakterija probavnog trakta mogu odrediti koliko osoba može izgubiti na težini.

Ove vijesti bi mogle poslužiti kao utjeha onima koji su probali bezbroj dijeta kako bi izgubili višak kilograma.

U istraživanju su učestvovale 62 osobe koje su imale veliki opseg struka. Dobili su upute da koriste novu Nordijsku dijetu (tamno zelje, bobice, cjelovite žitarice) ili Dansku dijetu (nemasno meso, jaja, zelena salata, kafa) i grupirani su na osnovu dvije različite bakterije koje su imali u svojim crijevima – Prevotella i Bacteroides.

Dijete koje su predložene se razlikuju u količini vlakana, nova Nordijska dijeta je puno bogatija vlaknima. Učesnici su na dijetama bili 26 sedmica, uz obavezno vaganje prije i poslije. Nakon ovog perioda svi učesnici su još jednu godinu pratili Nordijsku dijetu. Istraživači su otkrili da su oni koji su imali bakteriju Prevotella i slijedili Nordijsku dijetu izgubili više masnog tkiva od onih s istim opsegom struka nakon Danske dijete.

"Ljudi s visokim omjerom Prevotella bakterije bili su osjetljivi na gubitak tjelesne masti na dijeti bogatoj vlaknima i cjelovitim žitaricama u odnosu na one koji su bili na prosječnoj Danskoj dijeti. Ovo bi se moglo primijeniti na čak 50 posto stanovništva", kazao je koautor studije Mads Hjort.

Omjer bakterija možete saznati ukoliko date uzorak stolice na analizu, a nakon dobijenih rezultata moći ćete izabrati prikladnu ishranu.

"Ovi rezultati pokazuju da određene bakterije igraju odlučujuću ulogu u regulaciji težine. Sada možemo objasniti zašto dijeta bogata vlaknima ne dovodi uvijek do gubitka kilograma", kazao je glavni istraživač Arne Astrup, prenosi klix.ba.

Bonus video: