Deset savjeta za uspješan početak radne nedelje

Ne gledajte svoj posao samo kao na rad. Ako želite biti srećni u svojoj karijeri, morate početi razmišljati van finansijske naknade za urađeno i pronaći načine kako da vam posao postane zanimljiv
381 pregleda 0 komentar(a)
tuga, neraspoloženje, Foto: Shutterstock
tuga, neraspoloženje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.09.2017. 17:14h

Jedan od glavnih razloga zbog čega "mrzite" ponedjeljak jeste nedostatak entuzijazma u kombinaciji s nedostatkom planiranja, navodi autor i stručnjak Virender Kapor.

Taj osjećaj uzrokovan je gomilom negativnih emocija kao što su letargija, beznađe, depresija koje vas sprIječavaju da imate dobar osjećaj na početku sedmice.

Kako se osjećate ponedjeljkom ujutro imaće veliki uticaj na to kako se osjećate ostatak sedmice, do novog vikenda, piše Rediff.

Predstavljamo vam deset načina kako da "prebrodite" krizu radnog ponedjeljka.

1. Otkrijte uzrok zbog čega mrzite ponedjeljak

Ako je to privremeni osjećaj, onda ne morate mnogo brinuti o tome. Međutim, ako ste nedjeljom stalno negativno nastrojeni zbog odlaska na posao u ponedjeljak, postoji razlog za zabrinutost. Onda vam se vjerovatno ne sviđa posao, vaš rad je dug i iscrpljujući, imate zlovoljnog šefa ili se ne slažete s kolegama. Ako se nabrojano odnosi na vas, vrijeme je da usavršite svoj CV i počnete tražiti novi posao.

2. Planirajte ponedjeljak u petak

Jedna od najvećih grešaka u radnim navikama je ta što se ponedjeljak ne planira unaprijed. Prije nego što napustite kancelariju i radno mjesto u petak, provjerite da niste zakazali mnogo važnih obaveza za ponedjeljak. Napravite prioritete i raspodijelite ih na prva tri dana u sedmici – ponedjeljak, utorak i srijedu. Pokušajte da vam ponedjeljak bude lagan i organizovan na poslu.

3. Gledajte na ponedjeljak drukčije

To je samo još jedan dan u sedmici, u čemu je stvar? Pola problema dolazi zbog toga što upravo ovaj prvi dan u radnoj sedmici gledate sa strahom i anksioznošću. Gledajte ga kao lijep početak radne sedmice – pogledajte sve zadatke s obnovljenim entuzijazmom i shvatićete da ponedeljci nisu tako loši kao što ste mislili.

4. Počnite voljeti svoj posao

Ne gledajte svoj posao samo kao na rad. Ako želite biti srećni u svojoj karijeri, morate početi razmišljati van finansijske naknade za urađeno i pronaći načine kako da vam posao postane zanimljiv. Saznajte šta najviše volite na svom poslu i provodite više vremena radeći to.

5. Sprijateljite se s kolegama

Da se razumijemo, imati dobre kolege na radnom mjestu je sjajna stvar. Pronađite ljude s kojima možete otići na pauzu, popiti kafu ili čaj, podijeliti ručak. Oni nužno ne moraju raditi u vašem sektoru. Takođe, ne zaboravite da se našalite sa svojim kolegama. Dobro dođe, potvrđeno.

6. Zapitajte se: Da li imate alternativu?

Šta biste uradili ako ne odete na posao u ponedjeljak? Da li biste spavali cijeli dan, gledali televiziju ili se žalili zbog vašeg posla? Osim ako ste bolesni, ne postoji ništa produktivno što možete uraditi preskačući posao. Ili ima?

7. Planirajte nešto lijepo svakog ponedjeljka

Ako treba da objavite novu inicijativu ili pozitivnu vijest svom timu, sačuvajte je za ponedjeljak. Cijenite svakog člana vašeg tima, pomozite kolegi ili koleginici u njihovom radu, častite nekoga ručkom… I ne zaboravite osmijeh.

8. Pokažite osjećaj odgovornosti!

9. Razmazite sebe u ponedjeljak

Pošto ste uspješno prebrodili ponedjeljak, ne zaboravite da se nagradite. Počastite se večerom ili završite dan gledanjem filma s prijateljima.

10. Nikada nemojte da se predate uživanju u nedjelju uveče

Većina nedjelju ne koristi za potpuni odmor i ostanu budni duže nego što bi trebalo. Rješenje – skratite nedjeljne večeri i idite ranije na spavanje. Ako želite da se zabavljate, uradite to petkom ili subotom. Ne zaboravite da je šest do osam sati zdravog sna potrebno da biste odmorni stigli na posao, prenosi Radio Sarajevo.

Bonus video: