Da li je zdravo jesti suvo voće?

Prema američkim nutricionistima, koji podstiču konzumiranje jedne i po do dvije šolje voća dnevno, pola šolje suvog voća treba računati kao jednu šolju
60 pregleda 0 komentar(a)
suvo voće, Foto: Shutterstock.com
suvo voće, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 16.09.2017. 13:14h

Da, sušeno voće, kao što su suve kajsije, brusnice, grožđice, suve smokve i slično, iako imaju veliki procenat šećera u sebi, i vrlo su kalorične, prilično su zdrave ako se vodi računa o unijetoj količini, kažu naučnici.

Razlog je što su hranjivi sastojci i vlakna u suvom voću prisutni u većoj koncentraciji kada se iz njega izvuče voda. Na primjer, polovina šolje suvih kajsija imaju 4,7 grama vlakana, a ista ta količina svježih kajsija ima 1,6 grama vlakana.

Suvo voće bogat je izvor anksioksidanata i vitamina B, prije svega folata. Jedna velika epidemiološka studija u kojoj je učestvovalo preko 13.000 ispitanika, pokazala je da oni koji jedu suvo voće imaju veći unos nutritijenata, a da imaju manji broj kilograma u odnosu na one koji ne konzumiraju suvo voće.

Međutim, i šećer u suvom voću je prisutan u većoj koncentraciji, što, svakako, ne mora da bude problem za opštu populaciju, čak, može da bude korisno gorivo za one koji vježbaju. Ipak, šećeri su problem za one koji moraju da vode računa o unosu ugljenih hidrata, šećera i kalorija. Na primer, šoljica grožđa ima 23 grama šećera i 104 kalorija, ali ista ta količina suvica ima 116 grama šećera. I 520 kalorija, što je pet puta više.

Prema američkim nutricionistima, koji podstiču konzumiranje jedne i po do dvije šolje voća dnevno, pola šolje suvog voća treba računati kao jednu šolju. Za dijabetičare važe drugačija pravila, a neki nutricionisti preporučuju da se dve kašičice suvog voća računaju kao jedna porcija ugljenih hidrata (15 grama), prenosi Nedeljnik.

Bonus video: