Istraživači tvrde da ne postoji sigurna doza alkohola koju trudnice mogu konzumirati

Rejčel Person ispričala je za BBC kako je tokom trudnoće umjereno konzumirala alkohol. Majka je dvoje djece u dobi od šest i tri godine i kaže da su "savršeno zdravi i snažni"
0 komentar(a)
žena i alkohol, Foto: Shutterstock
žena i alkohol, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.09.2017. 11:14h

Umjerena konzumacija alkohola tokom trudnoće tradicionalno je odobravana, no ipak istraživači iz Velike Britanije tvrde da ne postoji sigurna doza alkohola koju trudnice mogu konzumirati bez straha od štetnih posljedica.

Doktor Dame Sali Dejvis prošle godine je ažurirao svoje savjete i zastupao potpunu apstinenciju od alkohola tokom trudnoće. Prije toga trudnicama je govorio da sedmično mogu popiti jednu do dvije čaše vina.

Smatra da ne postoji sigurna doza alkohola koju žene u trudnoći smiju popiti. Podsjetio je da konzumiranje alkohola tokom trudnoće može dovesti do mentalnih i tjelesnih problema kod bebe.

Kroz dosadašnja istraživanja naučnici su uspjeli pratiti samo podatke o porođajnoj težini, prijevremenim porodima i gestacijskoj dobi. Analiza porođajne težine pokazala je da konzumacija alkohola nije imala učinka. Za druga dva ishoda učinak nije bio dovoljan da bi naučnici bili sigurni da je alkohol zaista uzrok tome.

Doktorica Luisa Zukolo i njeni saradnici pronašli su 26 relevantnih studija o ovoj temi, ali ističu da nijedna tvrdnja nema dovoljno naučnih dokaza.

Rejčel Person ispričala je za BBC kako je tokom trudnoće umjereno konzumirala alkohol. Majka je dvoje djece u dobi od šest i tri godine i kaže da su "savršeno zdravi i snažni".

Ipak, brojni profesori i doktori savjetuju trudnicama da budu oprezne i da ne konzumiraju alkohol tokom trudnoće, prenosi Klix.ba.

Bonus video: