PRONAĐITE KOMPROMIS

Tri koraka koji će vam pomoći da disciplinujete svoje dijete

Grini priznaje da metoda neće popraviti sva problematična ponašanja preko noći, ali ako roditelji ovako reaguju na jedan vrisak i nedisciplinovano ponašanje svog djeteta, s vremenom bi ono moglo ispunjavati više očekivanja
1 komentar(a)
Dijete, Porodica, Foto: Shutterstock
Dijete, Porodica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.09.2017. 13:14h

Mnogo je stvari koje frustriraju roditelje kada je u pitanju ponašanje njihove djece, od loših navika prilikom obroka, provođenja previše vremena pred ekranom do nepranja zuba i odlaganja odlaska u krevet. Međutim, dodatnim nerviranjem ništa ne rješavaju i psiholog Ros Grin savjetuje roditeljima da radije ostvare "partnerstvo" sa djetetom.

Grin smatra da se najbolji rezultati u disciplini djeteta postižu uticajem, a ne kontrolom, a to znači da djetetu trebate biti više partner, a manje "gospodar".

U svojoj posljednjoj knjizi "Raising Human Beings: Creating a Collaborative Partnership with Your Child" Grini naglašava trostepeni proces koji roditelji trebaju slijediti kako bi najproduktivnije uticali na dijete.

1. Pronađite korijen problema

Ovaj korak Grini naziva korak empatije u kojem roditelj sa mnogo pitanja pokušava saznati od djeteta u čemu je problem. Razgovor s djetetom je esencijalan za roditelje da saznaju uzrok lošeg ponašanja.

2. Objasnite djetetu zašto nešto treba da radi

U ovom koraku roditelji trebaju objasniti djetetu zašto treba ići u krevet ranije ili zašto treba da jede povrće. Na ovaj će način, umjesto da kažnjavaju ili da se nameću, svoje htijenje postići na drugi način - saradnjom.

3. Sarađujte na rješenju

Grini ovaj korak naziva "pozivanjem", u smislu da roditelji mogu predložiti rješenje i pozvati dijete da ga zajedno realizuju, a najvažnije je da rješenje bude prihvatljivo za obje strane.

Naprimjer, ako dijete ne voli ukus paste za zube, roditelj može probati nekoliko njih i ponuditi mu najukusniju; ako ne želi ići u krevet na vrijeme, roditelj treba saslušati djetetove razloge i možda pokušati popuniti noć sa više fizičke aktivnosti kako bi se dijete umorilo i osjetilo potrebu za snom.

Grini priznaje da metoda neće popraviti sva problematična ponašanja preko noći, ali ako roditelji ovako reaguju na jedan vrisak i nedisciplinovano ponašanje svog djeteta, s vremenom bi ono moglo ispunjavati više očekivanja, prenosi klix.ba.