Tri koraka koji će vam pomoći da disciplinujete svoje dijete

Grini priznaje da metoda neće popraviti sva problematična ponašanja preko noći, ali ako roditelji ovako reaguju na jedan vrisak i nedisciplinovano ponašanje svog djeteta, s vremenom bi ono moglo ispunjavati više očekivanja
1 komentar(a)
Dijete, Porodica, Foto: Shutterstock
Dijete, Porodica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.09.2017. 13:14h

Mnogo je stvari koje frustriraju roditelje kada je u pitanju ponašanje njihove djece, od loših navika prilikom obroka, provođenja previše vremena pred ekranom do nepranja zuba i odlaganja odlaska u krevet. Međutim, dodatnim nerviranjem ništa ne rješavaju i psiholog Ros Grin savjetuje roditeljima da radije ostvare "partnerstvo" sa djetetom.

Grin smatra da se najbolji rezultati u disciplini djeteta postižu uticajem, a ne kontrolom, a to znači da djetetu trebate biti više partner, a manje "gospodar".

U svojoj posljednjoj knjizi "Raising Human Beings: Creating a Collaborative Partnership with Your Child" Grini naglašava trostepeni proces koji roditelji trebaju slijediti kako bi najproduktivnije uticali na dijete.

1. Pronađite korijen problema

Ovaj korak Grini naziva korak empatije u kojem roditelj sa mnogo pitanja pokušava saznati od djeteta u čemu je problem. Razgovor s djetetom je esencijalan za roditelje da saznaju uzrok lošeg ponašanja.

2. Objasnite djetetu zašto nešto treba da radi

U ovom koraku roditelji trebaju objasniti djetetu zašto treba ići u krevet ranije ili zašto treba da jede povrće. Na ovaj će način, umjesto da kažnjavaju ili da se nameću, svoje htijenje postići na drugi način - saradnjom.

3. Sarađujte na rješenju

Grini ovaj korak naziva "pozivanjem", u smislu da roditelji mogu predložiti rješenje i pozvati dijete da ga zajedno realizuju, a najvažnije je da rješenje bude prihvatljivo za obje strane.

Naprimjer, ako dijete ne voli ukus paste za zube, roditelj može probati nekoliko njih i ponuditi mu najukusniju; ako ne želi ići u krevet na vrijeme, roditelj treba saslušati djetetove razloge i možda pokušati popuniti noć sa više fizičke aktivnosti kako bi se dijete umorilo i osjetilo potrebu za snom.

Grini priznaje da metoda neće popraviti sva problematična ponašanja preko noći, ali ako roditelji ovako reaguju na jedan vrisak i nedisciplinovano ponašanje svog djeteta, s vremenom bi ono moglo ispunjavati više očekivanja, prenosi klix.ba.

Bonus video: