Veliko slano jezero: Čudo prirode čija se veličina stalno mijenja

Kupačima je najdraža plaža Bridžer bej, na glasu kao najlepša na cijelom jezeru, tri kilometra duga, bijela pješčana. Privlačna je mogućnost kupanja u vodi u kojoj ne možeš potonuti
938 pregleda 0 komentar(a)
Veliko slano jezero, Foto: Shutterstock
Veliko slano jezero, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.09.2017. 10:14h

Nijanse crvene, narandžaste, lila i ružičaste boje zalazećeg sunca smjenjuju se iznad tirkizne vode Velikog slanog jezera u Juti, jedne od najpopularnijih turističkih atrakcija u SAD.

Veliko slano jezero najveće je prirodno slano jezero na zapadnoj hemisferi i jedno od najslanijih na svijetu. Dugo je oko 120 kilometara, široko 56.

Ali njegova veličina neprestano se mijenja otkad su prvi put sprovedena mjerenja, 1849. godine, a dešava se i da promjeni veličinu za puna 24 kilometra. To zavisi od isparavanja i priliva vode.

Rijeke Bir, Veber i Jordan, koje se ulivaju u Veliko slano jezero neprestano talože 1,1 milion tona različitih soli, a zbog velikog procenta soli u njemu nema puno biljnog i životinjskog svijeta. Neke vrste algi žive ovdje, a njima se hrane slani račići, koji se hvataju i koriste kao hrana za ribe.

Salinitet je 12 odsto, što je slanije čak i od okeana. Iako u samom jezeru nema puno života, oko njega je živo. Bizoni, antilope, jeleni, kojoti, risovi, a i brojne ptice obitavaju na njegovoj obali.

Veliko slano jezero najveći je ostatak pleistocenskog slatkovodnog jezera Bonvil, a terasasti krajolik koji formira obalu jezera dokaz je stare prošlosti. Terase su nastale erozijom talasa.

Najbliži veliki grad je poznati Solt Lejk Siti, a sredinom jezera prelazi 48 kilometara dug železnički nasip, izgrađen 1959. godine, koji spaja gradove Ogden i Lusin. Na zapadnom dijelu jezera održavaju se svjetski poznate automobilske trke.

Kupačima je najdraža plaža Bridžer bej, na glasu kao najlepša na cijelom jezeru, tri kilometra duga, bijela pješčana. Privlačna je mogućnost kupanja u vodi u kojoj ne možeš potonuti. Osim kupanja, na jezeru možete ploviti, voziti kajak, a oko njega uređene su biciklističke i planinarske rute i vidikovci, prenosi Punkufer.

Bonus video: