SAVJETI

Pomozite mališanu da prevlada strah od zubara

Normalno je da dijete počne plakati, cviliti i otimati se kada dođe u dodir sa strancem. Ostanite mirni i ne zaboravite da stomatolozi i njihovo osoblje znaju kako vladati situacijom
157 pregleda 0 komentar(a)
dijete, zubar, Foto: Shutterstock
dijete, zubar, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.09.2017. 16:14h

Sa dječjeg stajališta, odlazak kod zubara može biti zastrašujuće iskustvo. Nepomično ležanje u stolici ispred nepoznate osobe, nepoznati zvukovi i objekti, hladni, metalni instrumenti koji se nalaze u ustima...

Dijete to može doživjeti vrlo traumatično. Kako biste sebi i djetetu olakšali posjete zubaru, slijedite ove korake.

Rani početak

Odvedete dijete kod stomatologa što ranije. Dijete će ordinaciju poistovjećivati s mjestom gdje obavlja preventivne preglede ili hitne slučajeve kada osjeti bol. Najbolje je da dijete odvedete kada napuni godinu dana ili kada izbije prvi zub.

Što jednostavnije

Kada se odlučite za prvu posjetu stomatologu, pokušajte ne upoznavati dijete s previše detalja. Previše informacija može u djetetu razviti nepotrebnu tjeskobu. Dovoljno je zadržati pozitivan stav i ne pokazivati brigu.

Pripazite na rječnik

Izbjegavajte uz riječ zubar upotrebljavati izraze poput strašan, bol, strah, plač. Možete u šali djetetu reći da će stomatolog provjeriti njegov osmijeh i prebrojati sve zube.

Igrajte se

Prije prve posjete stomatologu pokušajte se igrati sa djetetom. Sve što trebate je četkica za zube. Izbjegavajte stvaranje buke ili lupanje ostalim predmetima. Možete čak koristiti ogledalo kako biste pokazali djetetu kako će stomatolog pregledati njegove zubiće. Pomoću četkice, očistite zube plišanim igračkama ili lutkama.

Pravi izbor

Neki roditelji vode djecu kod svog stomatologa, ali stručnjaci kažu da je to greška. Odvedite ih radije kod stomatologa prikladnih za djecu jer neki od njih u ordinaciji imaju slikovnice, TV i igračke.

Pripremite se za nemir

Normalno je da dijete počne plakati, cviliti i otimati se kada dođe u dodir sa strancem. Ostanite mirni i ne zaboravite da stomatolozi i njihovo osoblje znaju kako vladati situacijom.

Izbjegavajte podmićivanje

Mnogi stručnjaci ne preporučuju obećavanje poklona djeci ako budu dobra kod zubara. Umjesto toga, nakon posjete pohvalite dijete za dobro ponašanje i hrabrost. Povremeno je dopušteno nagraditi dijete sitnicom.

Važnost higijene

Učite dijete da je posjeta zubaru nužnost, a ne izbor. Pokušajte objasniti da zubar brine o tome da svi imaju lijepe osmijehe, prenose Nezavisne.