HAVAJSKI DRAGULJ

Zabranjeni raj: Ostrvo 250 ljudi i mnoštva morskih medvjedica

Tu nema izgrađenih ulica, hotela ni supermarketa. Jednom nedeljno na Nihau pristaje brod koji vozi potrebne namirnice, a za slučaj opasnosti, na raspolaganju je helikopter vlasnika. Konji i bicikli su glavna transportna sredstva
204 pregleda 0 komentar(a)
Nihau, Havaji, Foto: Facebook
Nihau, Havaji, Foto: Facebook
Ažurirano: 11.09.2017. 11:14h

Na prvi pogled Nihau djeluje kao idealno mjesto za odmor. To je najmanje naseljeno ostrvo na Havajima, a prostire se na oko 180 kvadratnih kilometara uz zapadnu obalu Kauaija.

U ovom tropskom raju okruženom Tihim okeanom temperature su tokom cijele godine između 20 i 30 stepeni Celzijusa, a plaže su prepune rijetkih školjki.

Međutim, samo rijetki ga mogu poshetiti. Naziva se zabranjenim ostrvom jer je u privatnom vlasništvu, a do njega se stiže samo na poziv.

Kralj Kamehameha IV prodao je Nihau 1863. godine Elizabet Sinkler za 10.000 američkih dolara, a njeni nasljednici – porodica Robinson – upravljaju ostrvom već više od stotinu godina.

Popis stanovništva iz 2009. godine pokazuje da na ostrvu živi 130 osoba, ali je moguće da je broj u međuvremenu dostigao 250.

Tu nema izgrađenih ulica, hotela ni supermarketa. Jednom nedeljno na Nihau pristaje brod koji vozi potrebne namirnice, a za slučaj opasnosti, na raspolaganju je helikopter vlasnika. Konji i bicikli su glavna transportna sredstva.

Stanovnici nemaju mobilne telefone ni vodoinstalacije, a električna energija dobija se preko solarnih panela.

Vlasnici žele da održe havajsku kulturu, pa je Nihau jedino ostrvo u Havajima na kom samo rijetki govore engleskim jezikom.

Na ostrvu dominira suv teren, pa ga stanovništvo koristi za uzgoj stoke. Svako domaćinstvo ima malu baštu sa povrćem i voćem.

Nihau je dom i za havajsku morsku medvjedicu, a na ostrvu se rađa svake godine deset do 12 mladunaca ove, inače ugrožene vrste životinja, prenosi Dnevnik.

Good night from Kauai. #kauai #travel #niihau #kauaisunset

Објава коју дели DisRunnerK (@disrunnerk) дана