Suočite se sa negativnim emocijama

Haotični rasporedi često dovode do toga da zanemarujemo unutrašnji glas naše podsvijesti. Razvijamo niz obrazaca razmišljanja, a često zaboravljamo slušati sami sebe
0 komentar(a)
ljutnja, Foto: Shutterstock
ljutnja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.09.2017. 11:14h

Dokazano je kako negativne emocije direktno utiču na trenutno, ali i dugoročno zdravlje pojedinca. Postoji konkretna veza između našeg tijela i uma. Tijelo reaguje otpuštajući različite hormone i hemijske spojeve na osnovu različitih emocija. Negativne emocije mogu oslabiti imunološki sistem, zbog čega možete biti skloniji prehladama, kašljanju i ostalim bolestima.

Druga naučna istraživanja dokazuju da hronični stres smanjuje naš životni vijek kroz oštećenje tjelomjera, tzv. zaštitnih kapa DNK molekula. Bol i ukočenost našeg tijela mogu biti uzrokovano određenom emocijom, a ukloniti se može, takođe, nekom drugom emocijom.

Da bismo čuvali tijelo u najzdravijem mogućem stanju, moramo naučiti kako se ispravno nositi s negativnim osjećanjima i izražavati ih.

Kako identifikovati negativna osjećanja

Vrlo često potiskujemo našu emotivnu stranu ignorišući naša duboka osjećanja. Tu emotivnu prazninu kompenzujemo razvijajući navike prejedanja, alkoholisanja ili se predajemo drugim porocima. Međutim, od ključne je važnosti identifikovati negativna osjećanja i prihvatiti ih kako bismo postigli i vratili ravnotežu.

Slušajte svoju intuiciju

Haotični rasporedi često dovode do toga da zanemarujemo unutrašnji glas naše podsvijesti. Razvijamo niz obrazaca razmišljanja, a često zaboravljamo slušati sami sebe. Sada je trenutak da prekinemo začarani krug i zavirimo u sebe slušajući našu podsvijest. Naučićete puno o samom sebi, svojim slabostima, emocijama, vezama i stvarima koje volite.

Zapisujte misli na papir

Samo ispisivanje istih pomoći će u analizi misaonih procesa i eventualnih negativnih emocija skrivenih u vama. Često pokušavamo zaboraviti sve one situacije u kojima smo bili povrijeđeni nazivajući ih bezazlenima i onima koje ćemo lako preboljeti, ali u stvarnosti to se ne događa tek tako. Muškarci su skloni ovakvim reakcijama, ali i žene bi trebalo da probaju ovu vježbu.

Pripremite listu patnji

To može podrazumijevati i neku bol iz djetinjstva. Umjesto da je gurate pod tepih i izbjegavate, napišite na papir sve što vas boli kako biste se mogli suočiti s vlastitim emocijama. Vrlo je vjerovatno da će vam to pomoći u boljem razumijevanju samih sebe. Pratite svoje emocije u sljedećih osam sedmica.

Posmatrajte svoje emocije

Zapišite sve ono zbog čega ste se osjećali snažno, pozitivno ili negativno. To može biti lijepo vrijeme, djeca, žena, muž, posao ili knjige. Pomno analizirajte emocije, identifikujte ono što vas ljuti jer često taj isti faktor pokreće i tugu. Ukoliko ste uspješni u otkrivanju svojih emocija možete spriječiti stagnaciju u stanju negativnih emocija. Njihovo zapisivanje će vas osnažiti i osvijestiti po pitanju emocija, te ćete, u tom slučaju, na njima moći raditi.

Otpustite negativne emocije

Sad, kad ste naučili kako identifikovati negativne emocije, vrijeme je da ih otpustite. Možete vrištati, vikati ili otići na neko skriveno mjesto kako biste ih otpustili. Vikanje često pomaže kod negativnih emocija. Za neke je vreća za udaranje dobar način kako otpustiti bijes. Ova metoda je prikladna za ljude koji su ljuti, a žele otpustiti emocije u obliku agresije, prenose Nezavisne.

Bonus video: