Kulinarstvo kao most između Crne Gore i Italije

“Zakorači u Aromu i upoznaj Italiju“ je projekat pod pokroviteljstvom ICE- Italijanske agencije za spoljnju trgovinu, u saradnji sa Ambasadom Italije i kompanijom Domaća trgovina.

40878 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Domaća trgovina
Foto: Domaća trgovina

Italija je čuvena po bogatoj kulinarskoj tradiciji koja se proteže kroz vjekove i to je jedan od mnogih razloga zašto ljudi brzo zavole ovu zemlju. A šta je to što Italiju izdvaja od drugih kada je kulinarstvo u pitanju? Priprema hrane nije samo vezana za kvalitetne sastojke poput ekstra djevičanskog maslinovog ulja, začinskog bilja, tjestenine, sira i drugih namirnica, već ljubav koja se unosi u kreiranje svakog obroka. Socijalizacija i druženja su veoma značajne kategorije u italijanskoj kulturi i samim tim su u kulinarstvo utkale kulturu kuvanja s ljubavlju svojoj porodici i prijateljima.

Iako se naše dvije zemlje na prvi pogled razlikuju u mnogim stvarima, toliko toga ima i sličnog kada su tradicija i kulinarstvo u pitanju. Poštovanje i brižno čuvanje tradicije, kultura druženja i domaćinskog pristupa svakom gostu, pažljivo čuvanje tradicionalne kuhinje i domaćih jela. Sve su to jednakosti koje čine da ove dvije zemlje gaje iste ili slične vrijednosti. Zato se u Crnoj Gori poštuje i obožava italijanska kuhinja i jela koja su vremenom postala i dio naše tradicije. Pršut, sir, masline, sa parčetom svježe pečenog hljeba i povrćem je hrana koja je utkana u tradiciju obje zemlje.

Ipak se neki dijelovi ove kuhinje posebno izdvajaju, poput tjestenina, papardele (Pappardelle), pastina (Pastina), pene (Penne), ravioli (Ravioli), rigatoni (Rigatoni), špageti (Spaghetti), kampanele (Campanelle), kapeleti (Cappelletti), fuzili (Fusilli) i mnoge druge, su samo manji dio raznih tjestenina koje su nezaobilazni dio italijanske kuhinje. Mnoge od njih i mi već duže vrijeme koristimo u našoj ishrani. Autentičnost ovih komadića i tračica tijesta od najfinijeg brašna, vode i jaja su sinonim za kuhinju našeg susjeda preko Jadranskog mora.

Kao i u crnogorskoj tako i u italijanskoj kuhinji pažnja se posebno posvjećuje kvalitetu sastojaka i domaćim proizvodima. Pa nadjevi, sosovi i dodaci za tjestenine se biraju i spremaju od domaćeg sira, mesa, pršute, povrća, začinskog bilja i naravno ne manje važnog maslinovog ulja. Čarolija ukusa se stvara pažljivo odabranom kombinacijom i mjerom ovih sastojaka.

Da bi ukuse Italije dodatno približili našim građanima, Ambasada Italije u Crnoj Gori i ICE- Italijanska agencija za spoljnju trgovinu, u saradnji sa kompanijom Domaća trgovina u čijem sastavu posluju Aroma, City i Conto marketi, pokrenuli su projekat pod nazivom „Zakorači u Aromu i upoznaj Italiju“.

Po svom konceptu ovaj projekat potrošačima ovih marketa omogućava da otkriju i uživaju u autentičnim italijanskim proizvodima. U periodu od 5. maja do 26. avgusta biće ponuđeno preko 75 italijanskih brendova, od kojih se neki ekskluzivno mogu naći u Aroma, City i Conto marketima.

Buon appetito!