NAUČNO DOKAZANO

Ovaj začin liječi depresiju

"U literaturi tokom poslednjih deset godina stoji da osobe sa depresijom imaju visok nivo upale i oštećenja slobodnih radikala povezanih sa oksidativnim stresom. To je dovelo do zanimljivog zaključka da antioksidansi i protivupalni ljekovi djeluju kao antidepresivi"
84 pregleda 1 komentar(a)
šafran, Foto: Shutterstock.com
šafran, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 06.09.2017. 16:14h

Ekstrakt šafrana ima manje nuspojava od farmaceutskih antidepresiva, a naučnici tvrde da i bolje djeluje kada je u pitanju liječenje depresije!

Ovaj egzotični začin je sigurnija alternativa antidepresivima u liječenju blage do umjerene depresije, pokazuje studija. Zaključci dolaze iz pregleda šest odvojenih studija koje su sprovedene na 230 klinički depresivnih bolesnika.

Korišćenje šafrana kao antidepresiva upoređeno je sa Prozakom i Tofranilom (generički poznatim kao fluoksetin i imipramin).

"Šafran i njegovo antidepresivno djelovanje istraženi su do najsitnijih detalja i možemo sa sigurnošću reći da je efekat pozitivan", kaže dr Adrijan Lopresti, autor studije.

Neke od najčešćih nuspojava antidepresiva su pospanost, zatvor i seksualni problemi. Šafran, međutim, nije povezan s takvim teškim nuspojavama. Još nije poznato zašto djeluje na taj način, ali vjerovatno je to barem djelimično zbog njegovog antioksidativnog efekta.

"U literaturi tokom poslednjih deset godina stoji da osobe sa depresijom imaju visok nivo upale i oštećenja slobodnih radikala povezanih sa oksidativnim stresom. To je dovelo do zanimljivog zaključka da antioksidansi i protivupalni ljekovi djeluju kao antidepresivi", dodaje Lopresti.

Šafran je i jedno i drugo - djeluje protivupalno i kao antioksidans, piše Psy Blog.