Da li zdravlje crijeva utiče na pojavu anksioznosti?

147 pregleda 0 komentar(a)
Tijelo, stomak, bol u stomaku
Tijelo, stomak, bol u stomaku
Ažurirano: 06.09.2017. 12:14h

Naučnici su već dokazali da postoji veza između zdravlja organa za varenje i mentalnog zdravlja. Ranija istraživanja pokazala su da probiotici mogu smanjiti stres i poboljšati mentalno zdravlje, a sada ukazuju i na povezanost anksioznosti i mikroba iz crijeva.

Oni su, ispitujući miševe, otkrili da glodari koji su odgajani u okruženju bez bacila, zbog čega u crijevima nisu imali bakterije, niti druge mikroorganizme, imaju drugačiji mikro RNK, molekule u prefrontalnom korteksu i amigdali, oblastima mozga zaduženim za osjećanja anksioznosti i depresiju.

Otkrića su pokazala da su zdrava crijeva neophodna za pravilno funkcionisanje tih djelova mozga, a istraživanje stručnjaka APC Microbiome instituta na Univerzitetu u Korku pokazalo je da miševi sa oštećenim mikrobiomom u crijevima i oni koji ga nikad nisu posjedovali pate od abnormalne anksioznosti i depresije, kao i da imaju oslabljene društvene i kognitivne funkcije.

Ipak, istraživači ističu da je potrebno još mnogo studija kako bi se ova otkrića primjenila na čovjeka, budući da još nije otkriven tačan mehanizam po kom bakterije utiču na mikro RNK iz mozga.

"Možda će biti moguće mijenjati mikro RNK u mozgu, kako bi se liječila psihijatrijska oboljenja", kaže dr Džerard Klark, jedan od autora studije, prenosi b92.

Bonus video: