UZMITE STVARI U SVOJE RUKE

Kako pronaći motivaciju na poslu

Ponekad dolazi i do radikalnijih reakcija, poput česte odsutnosti s posla ili promjene radnog mjesta. Kako to promijeniti?
74 pregleda 0 komentar(a)
posao, Foto: Shutterstock.com
posao, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 03.09.2017. 20:08h

“Lišeni smislenog rada, muškarci i žene gube razlog svog postojanja; oni potpuno polude.”  Dostojevski

Gomila neobrađenih dokumenata na stolu i još veća gomila koja tek čeka sa strane. E-mailovi koji ne prestaju da dolaze.... 

Iako ne moramo potpuno poludjeti, kako to sugeriše Dostojevski, osjećaj da radimo “Sizifov posao ”-  besmislen, monoton posao bez vidljivog napretka, djeluje demotivišuće i odnosi zadovoljstvo koje smo nekad osjećali prema radu.

Ponekad dolazi i do radikalnijih reakcija, poput česte odsutnosti s posla ili promjene radnog mjesta. Kako to promijeniti? 

Motivacija i smislenost posla

Da bi posao bio motivišući, zaposlenici treb da  imaju osjećaj da je njihov posao značajan i u skladu s njihovim vrijednostima. Istraživači Hackman i Oldham koji su se bavili istraživanjem motivacije i radnog ponašanja utvrdili su 3 karakteristike koje utiču  na to da posao doživljavamo kao smislen:  - veliki raspon raznolikih vještina koje posao zahtjeva - mogućnost izvođenja cjelovitog i jasnog dijela posla - značajnost zadatka koji izvodimo za druge u organizaciji i organizaciju u cjelini.

Međutim, što to znači u praksi?

1. Povežite svoj posao s misijom i vizijom organizacije

Osobama koje rade u neprofitnim organizacijama ili na poslovima od opšte koristi (npr. istraživači lijeka protiv AIDS-a) zbog prirode posla jednostavnije je da vidje svoj rad kao smislen, nego, na primjer, službenicima koji se moraju hrvati s “besmislenom” birokratijom i stalnim prilivom novih predmeta.

Ono što pomaže je da se prisjetite u kom smjeru vaša organizacija želi da ide i na koji način to želi da postigne. Razmislite, na koje sve načine vaše radno mjesto pomaže ostvarenju njenih ciljeva? Odredite koji dio slagalice čini vaše radno mjesto i zbog čega je ono važno.

2. Povežite se s “korisnicima” svojeg rada

Upoznajte korisnike svoje firme i potrudite se da saznate njihove priče iz prve ruke. Napravite popis svih načina na koje pozitivno utičete na njihove živote. Šta im vaš rad omogućava?

Na primjer, prodavac na kasi može da osjeća da je njegov posao da ostvari profit za vlasnika trgovačkog lanca, a ne uviđa da je on prva, a ponekad i jedina osoba koju kupac srijeće i na temelju čega stvara utisak o cijeloj firmi.

Na poslovima gdje ishodi rada nisu materijalni i odmah vidljivi, lakše je zanemariti važnost svoje uloge u poslu i osjećati se kao samo “kap u moru”. U tom slučaju, usmjerite se na doprinos vaše organizacije u širim terminima. Na koji način vaša organizacija doprinosi  društvu?

3. Proširite svoju trenutnu ulogu

Ukoliko imate mogućnost, potrudite se da učestvujete  u projektima i zadacima gdje ćete biti zaduženi za obavljanje cjelovitog posla, od početka do kraja. To će vam automatski omogućiti da steknete bolji pregled nad svojim stručnim područjem i povežete se s “višom svrhom”.

Šta mislite, ko će doživljavati svoj posao smislenijim: zaposlena u krojačkom  salonu koja šije kompletnu haljinu za kupca ili tekstilna radnica u proizvodnji koja ušiva samo jedan dio odjeće (recimo, rukave)? Iako koriste istu vještinu za obavljanje posla, zaposlena u salonu će doživljavati svoj posao smislenijim jer njezin posao čini prirodnu cjelinu.

Prema tome, ako se nalazite na usko specijalizovanom radnom mjestu, težite prirodnoj cjelini - volontirajte na zadacima koji su komplementarni onima koje već obavljate te razgovarajte s kolegama i nadređenim kako biste svoju ulogu u timu i kompaniji jednostavnije stavili u perspektivu.

4. Usmjerite se na učenje i povećajte raspon vještina

Što više vještina i znanja budete sticali i koristili, moći ćete da preuzimate zanimljivije i izazovnije uloge. Tako  svake godine možete postaviti izazovan zadatak koji morate savladati u  12 mjeseci. 

Razvojem vještina otvaraju se nove mogućnosti uticaja i novi putevi prema pronalasku smisla, kako na radnom mjestu, tako i u ličnom životu.

Preporučujemo za Vas