PREPOZNAJTE KADA JE POTREBAN PODSTICAJ

Pet znakova da vaše dijete ima nedostatak samopouzdanja

Ako vaše dijete često ima loše komentare na račun svog izgleda, inteligencije ili ličnosti, vrijeme je da ga pohvalite
145 pregleda 0 komentar(a)
dijete, igračke, Foto: Shutterstock
dijete, igračke, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.09.2017. 17:14h

Mame i tate često misle da hvaljenjem svojih mališana podstiču njihovo samopouzdanje, ali nekad to nije dovoljno. Često, bez obzira koliko se roditelji trudili da podrže djecu u svemu, bodre ih i razveseljavaju, ona će se u nekom trenutku osjećati nesigurno.

Upravo zato je zadatak svakog roditelja da prepozna kada je njegovom mališanu potreban podsticaj i kada je potrebno povratiti poljuljano samopouzdanje.

Evo pet sigurnih znakova kada treba da stupite u akciju:

Dijete ne može da prihvati ni kritiku ni pohvalu

Čak i konstruktivne kritike mogu loše da utiču na dijete koje nije sigurno u sebe, ali ništa nije bolje ni sa pohvalama. Djeca sa niskim samopouzdanjem nisu u stanju da prihvate kompliment, jer ona mogu da misle da to nije istina.

Na pohvale obično reagiraju neslaganjem, okretanjem glave ili prevtanjem očiju (u nekim slučajevima sva tri).

Dijete izbjegava svaki izazov

Da li vaše dijete izbjegava zadatke bez i da je pokušalo da ih riješi? Da li odustaje od nečega već pri nailasku na prvu prepreku? Ovo obično ukazuje na strah od neuspjeha, što proizilazi iz nesigurnosti i niskog samopoštovanja.

Dijete se ne druži sa vršnjacima

Iako društvenost nije karakteristika svakog djeteta, stidljivost može biti znak nekog većeg problema. Ukoliko dijete izbjegava druženje sa vršnjacima, to može značiti da brine šta će drugi reći ili uraditi u vezi bilo čega. Ova osobina takođe može da se pojavi niotkuda, tako da obratite pažnju da li se vaše dijete manje druži sa prijateljima ili više ne uživa u aktivnostima koje je nekad voljelo.

Dijete je samokritično

Ponekad roditelj može da primjeti da je dijete samokritično, ali nekad se dešava da to nije tako očigledno. Iako je negativnost posebno izražena u tinejdžesrskim godinama, mala djeca su takođe podložna niskom samopouzdanju. Ako vaše dijete često ima loše komentare na račun svog izgleda, inteligencije ili ličnosti, vrijeme je da ga pohvalite.

Dijete maltretira svoje vršnjake

Često se za nasilnike smatra da "pucaju" od samopouzdanja. Na kraju krajeva, oni hodaju visoko podignute glave i ne zanima ih šta drugi ljudi misle. Međutim, većinom se tako ponašaju baš zbog toga što žele da sakriju svoju nesigurnost i manjak samopouzdanja, prenosi Avaz.