Trikovi kako da kosu ne perete često, a da izgleda čisto

Pazite da kosu ne tretirate uređajima za stilizovanje na previsokim temperaturama. Prevrući fen ili pegla za kosu isušuju kosu pa će se iz korijena pojačano lučiti masnoće kako bi se koža zaštitila od vrućine
137 pregleda 0 komentar(a)
kosa, Foto: Shutterstock
kosa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.08.2017. 14:14h

Prečesto pranje kose može isušiti vlasište jer se s njega ispire sebum – masna supstanca koju proizvode žlijezde u koži, a čija uloga je čuvanje tjemena i kose od isušivanja.

Učestalost pranja kose je pomalo individualna stvar, jer nije svako vlasište jednako, kao ni kvalitet samih vlasi.

Na primjer, ako je koža normalna, odnosno nije previše suva niti se previše masti, tad je dovoljno oprati kosu jednom ili dva puta nedeljbo. Ali, ukoliko je masna, tada je mnogi operu čak tri puta nedeljno pa i češće.

Takođe, kod grube ili kovrdžave kose sebum se sporije širi vlasištem, pa je nije potrebno često prati jer ne izgleda masno niti obješeno. Međutim, ljudi koji imaju tanku, ravnu kosu, moraju je oprati češće žele li da izgleda čisto. Ipak, nezavisno o tipu kose i kože, postoje trikovi koji mogu odložiti pranje, a da kosa i dalje djeluje svježe.

Ovdje je 9 super trikova

Voda bez kamenca je idealna

Perite kosu u ranije prokuvanoj pa ohlađenoj vodi ili u destilovanoj. Naime, voda iz česme je puna kamenca što čini vlasi teškima. Takođe, temperatura vode za pranje kose bi trebala biti oko 38 stepeni.

Ne pretjerujte s hranjivim uljima

Umjesto raznih ulja za hranjenje vlasi, na kosu radije nanesite sprej za otpetljavanje. Ulja čine kosu težom i prljavijom. Ali ukoliko baš želite nanijeti malo hranjivog ulja, neka to bude samo na vrhove i ne svaki dan.

Koristite češalj umjesto četke

Ne četkajte kosu prečesto, a suzdržite se i od stalnog diranja prstima. Naime, prečesto četkanje i diranje vlasi dovodi do pojačanog lučenja sebuma što rezultira prljavijim izgledom kose. Ponekad umjesto četke koristite češalj jer neće toliko poticati folikule na pojačani rad.

Oprezno s lakovima, gelovima…

Pokušajte što rjeđe na kosu nanositi razne preparate za stilizovanje jer oni brže prljaju kosu, odnosno nečistoće se pojačano nakupljaju pa ćete kosu morati češće prati.

Šampon bez sulfata je bolji izbor

Birajte šampone koji ne sadrže sulfate (SLS) jer oni isušuju kosu i korijen pa se u brže masti jer folikuli počnu proizvoditi više masnoće.

Smanjite temperaturu fena i pegle

Pazite da kosu ne tretirate uređajima za stilizovanje na previsokim temperaturama. Prevrući fen ili pegla za kosu isušuju kosu pa će se iz korijena pojačano lučiti masnoće kako bi se koža zaštitila od vrućine. Zato, ne koristite uređaje za stilizovanje na maksimalnoj temperaturi već je smanjite.

Pomaže i piling korijena

Povremeno napravite piling korijena, a idealno je koristiti one napravljene kod kuće od prirodnih sastojaka. Piling će sa vlasišta ukloniti mrtve ćelije i tvrdokornu prljavštinu, a ujedno će ojačati folikule i stimulisati rast kose.

Češće mijenjajte jastučnicu

Kako puno sati provedete s glavom na jastučnici dok spavate, ona upije mnoštvo masnoće i nečistoća s kose. Upravo to jastučnicu čini pogodnim tlom za razvoj bakterija koje će kosu učiniti još prljavijom. Jastučnicu bi trebalo promijeniti barem jednom nedeljno.

Zaštitite kosu šeširom ili kapom

Bilo da se radi o jakoj vrućini ili hladnoći, dobro je na glavu staviti šešir ili toplu kapu. Naime, i vrućina i hladnoća stimulišu pojačanu proizvodnju sebuma jer tijelo tako pokušava zaštititi kožu glave. Tada je korijen kose masniji nego inače dok su u isto vrijeme vrhovi vrlo suvi i lomljivi, otkriva BrightSide.

Bonus video: