ISTRAŽIVANJE

Skriveni krivac debljine

0 komentar(a)
Debiljina, vaga, Foto: Shutterstock
Debiljina, vaga, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.02.2019. 01:46h

Tim kanadskih istraživača objavio je rezultate novog istraživanja prema kojem tinejdžeri i mladi koji češće piju alkohol imaju znatno veće šanse da imaju višak kilograma ili da budu gojazni.

Novi podaci dolaze sa Univerziteta Waterloo u Ontariju, a testirali su srednjoškolce iz 89 škola koji su ispunili anonimne ankete. Među pitanjima su bile razne životne navike, pa i one o tome koliko često piju alkohol.

Čak 39 posto ih je priznalo da se barem jednom mjesečno napiju, što uključuje najmanje pet alkoholnih pića tokom izlaska, a 11 posto ih toliko popije najmanje jednom sedmično. Sav taj alkohol preračunava se u dodatne kalorije (očekivano, slatka žestoka pića imaju više kalorija).

Potom su na osnovu podataka o tome kakav tačno alkohol konzumiraju (pivo, vino, žestoka pića) i šta jedu izračunali prosječne kalorije odnosno kilograme koje su mogli dobiti kao višak. Na primjer, oni koji su se jednom sedmično napili od votke godišnje bi unijeli 57 hiljada kalorija više od onih koji nisu. To u prevodu znači i dio 7,5 kilograma više, prenosi Quartz.

Ovo je jedna od prvih studija koja se konkretno bavila gojaznošću i debljinom kod mladih, a koja je povezana s alkoholom. Jedno od petoro američke djece i 30 posto kanadske je ili gojazno ili ima znatan višak kilograma. Ranija istraživanja bavila su se uglavnom time koliko dodaci u šećeri u svakodnevnoj ishrani utiču na ove brojke, prenosi Jutarnji.

Preporučujemo za Vas