NAUČNICI PORUČUJU:

Stariji od 40 godina treba da rade do 30 sati nedjeljno

"Većina populacije je prinuđena da radi i nakon što napuni 40 godina, pa i 50, 60, a te osobe bi trebalo i da istovremeno vode računa o svom zdravlje, da praznike provode odmarajući se, da imaju više slobodnog vremena"
1 komentar(a)
kancelarija, biznis, posao, Foto: Shutterstock
kancelarija, biznis, posao, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.08.2017. 17:20h

Istraživanje koje je sprovedeno na Institutu za primenjenu ekonomiju i društvena istraživanja u Melburnu, je pokazalo da je rad do 30 sati nedjeljno odličan za kognitivne funkcije osoba koje imaju 40 i više godina, a da svaki dodatni napor umanjuje njihovu produktivnost.

Naučnici kažu da su osobe koje su radile 55 sati tokom sedam dana imale najveći pad u kognitivnim sposobnostima, veći od onih koje se ispoljio kod nezaposlenih i kod osoba u penziji.

Istraživanje je obuhvatilo 3.500 žena i 3.000 muškaraca starijih od 40 godina, a njihov zadatak je bio da riješe test koji je mjerio kognitivne funkcije, a mjerena je i njihova produktivnost na poslu.

Tako je dokazano da su "mozgalice" poput rebusa, ukrštenih riječi, sudoku... odlične za starije osobe jer čuvaju kapacitet mozga, ali zato preterana stimulacija ima sasvim suprotan efekat.

Vođa istraživanja, profesor Kolin Mekenzi kaže da ovi rezultati mogu biti od velike koristi za poslodavce, ali i za one koji pišu zakone o radu.

Naime, on smatra, da trend produžavanja radnog vijeka uopšte nije dobro rješenje, već da bi bilo najbolje da se starijim zaposlenima redukuje radno vrijeme.

"Većina populacije je prinuđena da radi i nakon što napuni 40 godina, pa i 50, 60, a te osobe bi trebalo i da istovremeno vode računa o svom zdravlje, da praznike provode odmarajući se, da imaju više slobodnog vremena. Smatram da je i dalje bolje raditi, nego ne raditi, ali umjereno", kaže doktor, prenosi Mondo.

Preporučujemo za Vas