Sedmu godinu za redom ovo je najbolji grad za život

Izvještaj je rangirao 140 gradova u svijetu po stabilnosti, zdravstvenoj zaštiti, kulturnim sadržajima i zaštiti okoline, obrazovanju i infrastruktur
70 pregleda 1 komentar(a)
Melburn, Foto: Pinterest
Melburn, Foto: Pinterest
Ažurirano: 16.08.2017. 09:00h

Melburn je sedmu godinu zaredom proglašen za najbolji grad za život na svijetu, dok Sidnej opet nije ušao u prvih deset zbog straha od terorizma, navodi se u izvještaju Economist Intelligence Group.

Izvještaj je rangirao 140 gradova u svijetu po stabilnosti, zdravstvenoj zaštiti, kulturnim sadržajima i zaštiti okoline, obrazovanju i infrastrukturi.

Među prvih 10 su Beč, Vankuver i Kalgari u Kanadi, Adelaida i Pert u Australiji, Ouklend na Novom Zelandu, Helsinki i Hamburg.

Melburne, drugi najveći australijski grad i glavni grad države Vickorija, dobio je najviše ocjene za zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i infrastrukturu, prenosi Novi list.

Gradonačelnik Robert Dojl je rekao da je riječ o velikom dostignuću sa kojim svi građani treba da se ponose, ali i i napomenuo da to ne znači da je grad savršen.

"Nastavićemo puno da radimo svaki dan kako bi Melburn bio još bolji i kako bismo stvorili pravedniju, sigurniju i snažniju državu za sve njene građane", rekao je premijer Danijel Endrjus.

Bonus video: