Šta pola sata šetnje čini za vaš duh i tijelo

Dok šetate možete samo gledati okolo i razmišljati, a možete i pozvati prijateljicu koju niste dugo čuli ili konačno pozvati zubara i zakazati preglede
1 komentar(a)
šetnja, plaža, Foto: Shutterstock
šetnja, plaža, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.08.2017. 09:39h

Pola sata dnevno vjerovatno provedete na internetu. Pola sata provedete u saobraćajnoj gužvi. Pola sata prosto ne znate šta biste mogli sledeće da radite. Mi imamo predlog - prošetajte.

Ovo su samo neke koristi koje ćete imati od polučasovne šetnje:

Potrošićete minimum 150 kcal

Ne zvuči kao mnogo, ali se zbog efekta šetnje na metabolizam zapravo pojačano sagorijevanje produžava na nekoliko sati.

Osjećaćete se opuštenije

Bez obzira na to da li ste odlučili da se prošetate gradskim ulicama ili prirodom, nakon pola sata osjećaćete se relaksirano. Ne morate da hodate brzo, dajte sebi dovoljno vremena za laganu šetnju sa svojim mislima.

Smanjićete rizik za proširene vene

Dokazano je da redovna šetnja smanjuje pojavu proširenih vena, ali i bol usljed već postojeći. Važno je samo da nosite udobne cipele.

Poboljšaćete probavu

Nakon obilnog obroka nemojte da ležite. To je pravo vrijeme za polučasovnu šetnju. U tih pola sata vaš organizam će mnogo brže svariti teško jelo, a pomoći će organizmu da zadrži sve one dobre nutrijente koji vam trebaju. O energiji i kondiciji da i ne govorimo.

Iskoristite šetnju za stvari za koje inače na nalazite mnogo vremena

Dok šetate možete samo gledati okolo i razmišljati, a možete i pozvati prijateljicu koju niste dugo čuli ili konačno pozvati zubara i zakazati pregled.

Inspiriraće vas na vježbanje

Nakon što vam pola sata šetnje iz dana u dan postane pomalo monotono, vjerujte, poželjećete da učinite više. Nemojte se čuditi da, iako možda nikada niste bili skloni trčanju, odjednom poželite da umjesto šetnje ubrzati korak. Uostalom, sada ćete sigurno već imati puno bolju kondiciju nego onda kada ste ovakvih pola sata radije provodili pred ekranom, prenosi Tportal.

Bonus video: