Najčešće roditeljske greške

Roditelji se rijetko izvinjavaju djeci, ali djeca su pametnija nego što odrasli misle: "Ako im se izvinite, vi ne potkopavate svoj autoritet, vi ih učite poštenju i pristojnosti"
88 pregleda 0 komentar(a)
porodica, djeca, roditelji, Foto: Shutterstock
porodica, djeca, roditelji, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.08.2017. 14:14h

Kad odgajate svoje prvo dijete, puni ste nedoumica, ali na svu sreću, tu su iskusniji mame i tate koji su raspoloženi da svoje savjete podjele sa drugima. Korisnici Reddita tako su podelili najveće greške u odgajanju djece zbog kojih su se kasnije pokajali...

Većina ljudi priznala je da je vikanje na djecu dok su još suviše mala da razumiju zašto se mama i tata ljute jedna od stvari zbog kojih se danas kaju.

Jedna mama napisala je da je shvatila da su se njena djeca dok su bila sasvim mala plašila kad ona viče, i priznala da danas jako žali zbog toga.

Ona kaže da je njen najvažniji savjet mladim roditeljima da nikad ne zaborave da su djeca samo - deca: "Oni ne shvataju da prave haos ili da rade nešto pogrešno, dok su sasvim mali. Oni samo rade - ono što djeca rade. Usporite, i strpljivo ih naučite onome što treba da znaju."

Ima i onih koji smatraju da je najvažnija stvar koju bi mladi roditelji trebalo da znaju to koliko je važno da se izvine djeci ako oni pogriješe: "Kad se izvinite djeci zbog sopstvene greške, vi ih učite nečemu jako važnom, učite ih da je ljudski griješiti i da je plemenito i časno priznati svoje greške."

Roditelji se rijetko izvinjavaju djeci, ali djeca su pametnija nego što odrasli misle: "Ako im se izvinite, vi ne potkopavate svoj autoritet, vi ih učite poštenju i pristojnosti."

Još jedna česta greška, iz najbolje namjere naravno, je previše zaštitnički odnos prema djeci.

Roditelji uglavnom suviše kasno shvate koliko je važno djecu pustiti da budu samostalna i koliko je važno poštovati njihova interesovanja:

"Znam koliko je teško sa entuzijazmom pogledati stoti 'lijep kamenčić' koje je vaše dijete pronašlo na plaži tog dana. Ali, shvatajte djecu ozbiljno.Poštujte ono što je njima važno i pokažite interesovanje za ono što njih zanima. Jer ako nikad ne odvojite malo vremena da pogledate taj kamenčić, cvijet ili školjku koju vam dijete pokazuje, ono će odrasti sumnjajući u sebe jer ste ih vi naučili da njihovo mišljenje i interesovanja nisu važni", napisala je jedna mama, prenosi Mondo.

Bonus video: