MIŠLJENJE STRUČNJAKA

Djeca kojoj roditelji ne postavljaju granice se lošije ponašaju u školi

"Djeca trebaju pravila, granice i mogućnost da im bude hladno, da budu gladni, da padnu i povrijede se kako bi mogla naučiti iz vlastitih grešaka"
254 pregleda 0 komentar(a)
pisanje, dijete, Foto: Shutterstock
pisanje, dijete, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.08.2017. 15:14h

Roditelji koji pripadaju srednjoj klasi nanose štetu svojoj djeci jer im ne mogu reći "ne", tvrde psiholozi. Zbog toga se djeca u osnovnoj školi loše ponašaju i nisu dobro pripremljena za stvarni život.

Amanda Gumer, psiholog specijalizovana za razvoj djeteta, ističe da su roditelji odgovorni za loše ponašanje djece u školi.

"Divlja, nestašna djeca su vjerovatno potomci takozvanih helikopter roditelja, onih koji djeci daju intenzivnu pažnju i ispunjavaju sve njihove želje. Na taj način stvaraju sindrom 'malog cara'", kazala je Gumer.

Ističe da je tokom rada s učiteljima osnovnih škola shvatila da je ponašanje roditelja srednje klase šokantnije od ponašanja njihove djece.

"Oni su nemilosrdno ambiciozni kada je riječ o budućnosti njihovog djeteta ne shvatajući da ih loše pripremaju za stvarni život. Iako ovakav stil roditeljstva može uticati na to da djeca nisu u stanju donositi odluke ili biti nezavisna, ono o čemu se rijetko govori jeste da su djeca tzv. helikopter roditelja agresivna i teška. Ova djeca se u učionici bore za pažnju jer se ne mogu nositi s tim da nisu broj jedan, a na to su navikli", kaže psiholog.

Učitelji su zbog toga frustrirani.

"Zamislite djecu koja su toliko bespomoćna da im treba pomoć da obuju cipele, a istovremeno se ne boje udariti učitelja. Veliki broj ove djece nikada nije čuo "ne" kod kuće. Djeca trebaju pravila, granice i mogućnost da im bude hladno, da budu gladni, da padnu i povrijede se kako bi mogla naučiti iz vlastitih grešaka", zaključila je Gumer, prenosi Klix.ba.