Kako alkohol utiče na tremaroše

Psiholozi nervoznima predlažu da uvježbavaju tehnike disanja koje će im pomoći da odagnaju tremu, a neće se negativno odraziti na nastup
126 pregleda 0 komentar(a)
alkohol, Foto: Shutterstock
alkohol, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.08.2017. 09:14h

Pobornici izreke "pivce za živce" trebalo bi da razmisle prije nego što posegnu za njim da bi se smirili ili "ubili" tremu pred važan sastanak ili javni nastup.

Naučnici Univerziteta u Kelnu dokazali su da malo pivo zaista može da opusti, ali alkohol obično utiče na jezik i to negativno, pa je govor značajno lošiji.

U istraživanju je učestvovalo 62 ispitanika koji su imali tremu prilikom javnih nastupa i 60 opuštenih ljudi. Pojedinci iz nervozne grupe su popili đus votku ili pivo, što im je zaista smanjilo tremu, ali pogoršalo kvalitet govora.

Ovi ispitanici imali su problem sa koncentracijom, brzinom izražavanja, elokvencijom, a nisu pravili ni kontakt očima koji je izuzetno važan prilikom javnih nastupa.

Zanimljivo je da je jednoj grupi ispitanika rečeno da piju alkohol iako je u piću bila samo kap votke.

Ali, vjerovanje da piju alkohol ih je smirilo, a nije uticalo na loš kvalitet govora, pa psiholozi nervoznima predlažu da uvježbavaju tehnike disanja koje će im pomoći da odagnaju tremu, a neće se negativno odraziti na nastup, prenose Novosti.

Bonus video: