OBRATITE PAŽNJU

Osam grešaka koje vas spriječavaju da smršate

Dijeta za mršavljenje ne znači da možete da jedete samo namirnice koje imaju malo kalorija. Vaši obroci treba da se sastoje od onih namirnica koje vas duže drže sitim
63 pregleda 0 komentar(a)
dijeta, Foto: Www.shutterstock.com
dijeta, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 09.08.2017. 13:14h

Da li ste na dijeti već danima, a ni grama niste izgubili? Možda je vrijeme da promjenite pravila koji ste se do sada pridržavali, možda i vi, kao mnogi drugi, pravite sledeće greške...

Lak doručak za početak dana

"Mršav"’ prvi obrok u toku dana može da uspori metabolizam i izazove određene hormonalne promjene koje ugrožavaju proces mršavljenja.

Ako ne ispunite svoje potrebe za hranljivim materijama nakon duge pauze od 8 do 9 sati, može se desiti da za sledeći obrok pojedete više i budete gladniji. Pored toga što nam daju neophodnu energiju, namirnice koje unosimo za doručak kao što su mlijeko, ovas, koštunjavo i svježe voće predstavljaju odličan izvor važnih hranljivih materija kao što su kalcijum, gvožđe, proteini i vlakna.

Organizmu su potrebne ove osnovne hranljive materije da bi mogao da sagorijeva kalorije i vrši različite probavne i eliminatorne funkcije. Ako propustite svoju dozu hranljivih materija za doručak, teško ćete ih nadoknaditi tokom dana.

Jednom riječju, uz bogat doručak se lakše poštuje ishrana u kojoj se kontrolišu kalorije tokom dana.

Unosite samo jednu grupu namirnica

Prema riječima Andžua Suda, nutricioniste iz Bangalora, vašem organizmu je potrebna balansirana ishrana i sastav vašeg organizma zavisi od ispunjenja osnovnih potreba da bi mogao da funkcioniše. Važno je ne gladovati i organizmu obezbijediti osnovnu količinu proteina, vlakana i masti.

Najgore što možete da uradite svom tijelu jeste da ga lišite osnovnih grupa namirnica – uključujući ugljene hidrate i masti – jer su vam sve one potrebne čak i kod mršavljenja. Izbor bezglutenske ili vegetarijanske ishrane bez nekog posebnog razloga može više da škodi nego da koristi. Držite se osnova balansirane ishrane i osnovnih namirnica ali vodite računa o količinama.

Ne primenjujete kontrolu porcija

Možete da se prebacite sa bijelog na hleb sa žitaricama od cijelog zrna, sa rafinisanog na maslinovo ulje i sa prženih grickalicama koštunjavo voće, ali poenta je i da primenjujete kontrolu porcija.

To što su varijante na koje ste prešli zdravije od onih prerthodnih ne znači da možete da ih unosite u neograničenim količinama. U suštini, ograničavanje kalorija ne znači odustajanje od osnovnih namirnica nego ograničavanje porcija.

Jedete rano, a odlazite na spavanje kasno

Najčešći savet kod mršavljenja jeste da večerate prije 7 sati uveče. Veliki problem je u tome da tako jedete rano a na spavanje odlazite kasno. Zato vaš organizam prirodno ogladni do ponoći i tada je teško oduprijeti se iskušenju, što može potpuno da pokvari dnevni plan ishrane.

Čak i ako nekako uspijete da savladate poriv za hranom, ujutro se može dogoditi da pojedete više za doručak kako biste zadovoljili svoj organizam i tako stupate u začarani krug. Zato ili idite na spavanje rano ili večerajte malo kasnije.

Ako jedete kasno, vodite računa da večera sadrži najmanje kalorija od svih glavnih obroka u toku dana.

Ne vjerujete u značaj užine

Da biste brzo smršali, važno je da vam metabolizam bude u funkciji tokom cijelog dana. Zato treba da jedete često (male porcije), na svaka tri do četiri sata tokom dana. Idealno bi bilo da užinate između doručka i ručka, i to činiju voća ili salate, a onda opet između ručka i večere, i to malo koštunjavog voća, svježeg povrća sa sosm od humusa ili ražanog hleba sa puterom od kikirikija ili badema, predlaže Šilpa Arora, makrobiotičar-nutricionista.

Ona takođe objašnjava da duge pauze između obroka mogu da dovedu do skoka nivoa šećera u krvi, što dovodi do poremećaja u organizmu i jačeg osjećaja gladi.

Jedete samo namirnice sa malo kalorija

Dijeta za mršavljenje ne znači da možete da jedete samo namirnice koje imaju malo kalorija. Vaši obroci treba da se sastoje od onih namirnica koje vas duže drže sitim, kao što su voće i žitarice od cijelog zrna bogati vlaknima i one koje daju osjećaj sitosti kao što su ovas i jaja.

Na taj način nećete osjećati da se nečega lišavate niti ćete imati potrebu da se prejedete.

Ne pijete dovoljno vode

Umjesto da pijete dovoljno vode, pravite sokove od zeleniša i voća. Ovo je vjerovatno najveća greška koju pravite. Vlakna predstavljaju najbolju odbranu od skladištenja masti i podstiču mršavljenje.

Pravljenje sokova od zeleniša i voća može da dovede do gubitka vlakana. Zamjena vode drugim napicima može da uveća unos kalorija. Pijenje vode pomaže u kontroli apetita jer organizam ponekad može da pomješa žeđ i dehidraciju sa osjećajem gladi.

Jedete premalo, a vježbate previše

Suština mršavljenja leži u balansu i postojanosti. Ako drastično smanjite kalorije a izložite se intenzivnom vježbanju, samo ćete usporiti metabolizam i tempo mršavljenja.

Može se dogoditi da vaš apetit ne može da se prilagodi novoj restriktivnoj dijeti a nagli prelazak na visok stepen fizičke aktivnosti može da optereti vaš organizam, što otežava druge svakodnevne procese koji su neophodni za mršavljenje i održavanje zdravlja. Pronađite balans između broja kalorija koje unosite i broja kalorija koje treba da potrošite. Vaš plan vježbanja treba da se zasniva na ovim brojkama.

Uvođenje malih promjena u svakodnevni način života je sve što je potrebno da smršate i zadržite smanjenu tjelesnu težinu, prenosi Mondo.