ZA ZDRAVLJE CRIJEVA

Zdrava hrana: Šljiva je najjači antioksidant

Šljiva pripada porodici plavo-ljubičastog voća i povrća. Stručnjaci za ishranu kažu da namirnice ove boje sadrže jedinjenja koja smanjuju izlučivanje histamina, a čije povišene vrijednosti mogu da uzrokuju nesanicu i poremećaj raspoloženja
116 pregleda 0 komentar(a)
šljive, Foto: Shutterstock
šljive, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.08.2017. 16:14h

Iako se šljive najčešće koriste za džem, suše se ili se od njih peče rakija, najbolje je da se jedu svježe jer imaju najjača antioksidativna svojstva među voćem.

Izuzetno pogoduju zdravlju crijeva jer podstiču varenje i ubrzavaju metabolizam.

Plavi plodovi bogati su mnogim vitaminima i mineralima. Ipak, najveća hranljiva vrijednost šljive je u obilju dijetnih vlakana koje sadrži. Riječ je o posebnoj vrsti ugljenih hidrata koje, za razliku od saharoze, glukoze, fruktoze, skroba i drugih šećera, ljudski organizam ne može da svari već ih resorbuje.

Zato dijetna vlakna ili balastne materije prolaze kroz želudac, tanko i debelo crijevo u nepromenjenom obliku. Njihov uticaj na zdravlje je višestruk i predstavljaju važan faktor u prevenciji bolesti, a naročito u snižavanju povišenog holesterola.

Nutricionisti zdravima preporučuju pet do šest šljiva tri do četiri puta sedmično, a dijabetičarima znatno manje, zavisno od trenutnog nivoa šećera u krvi.

Pozitivan uticaj na zdravlje, naročito protiv zatvora, imaju suve šljive. Razlog je što se u njima nalazi koncentrovan sorbitol (vrsta šećera) i vlakna koja im daju veći laksativni efekat u odnosu na svježe plodove.

Šljiva pripada porodici plavo-ljubičastog voća i povrća. Stručnjaci za ishranu kažu da namirnice ove boje sadrže jedinjenja koja smanjuju izlučivanje histamina, a čije povišene vrijednosti mogu da uzrokuju nesanicu i poremećaj raspoloženja, prenose Novosti.