SAVJETI STRUČNJAKA

Jutarnje navike ključne su za raspoloženje: Lezite ranije, a dan započnite doručkom i vježbama

0 komentar(a)
budilnik, buđenje, Foto: Shutterstock
budilnik, buđenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.08.2017. 14:14h

Istraživanja pokazuju da, bez obzira na to da li ste jutarnji tip osobe ili ne, jutarnje raspoloženje utiče na produktivnost tokom cijelog dana.

Ukoliko se probudite loše raspoloženi, vjerovatno će vas taj osjećaj pratiti tokom cijelog dana. S druge strane, ako se probudite dobro raspoloženi vjerovatno ćete biti produktivni i osjećati se srećno i korisno.

Istraživači su u novoj studiji pronašli emocionalne i opšte zdravstvene prednosti ljudi koji su bili jutarnji tipovi. S druge strane, noćne ptice koje su bile prisiljene ustajati rano uglavnom su bile u raskoraku s uobičajenim dnevnim rasporedom.

Navode da umjesto da odlaganja alarma i ustajete mrzovoljni, možete promijeniti nekoliko stvari u svom životu i početi uživati u jutrima.

Ukoliko odlučite slijediti savjete stručnjaka, trebali biste leći u krevet nekoliko sati ranije nego inače. Stručnjaci ističu da će to poboljšati vaše emocionalno stanje, a i lakše ćete ustati ujutro.

Kako biste povećali šanse za uživanje u danu, potrebno je da stvorite zdrave jutarnje navike. Ističu kako je jedna od najzdravijih jutarnjih rutina doručak koji će vam pomoći da pokrenete metabolizam i dati vam energiju koja vam je neophodna za ostatak dana.

Ukoliko se budite loše raspoloženi, istraživači savjetuju da meditirate i za to vrijeme razmislite o dobrim stvarima u vašem životu na kojima možete biti zahvalni. Takođe, savjetuju da dan počnete vježbanjem, prenosi Klix.ba.

Preporučujemo za Vas