SAVJET STRUČNJAKA

Hodajte što više bosi

138 pregleda 0 komentar(a)
šetnja, plaža, Foto: Shutterstock
šetnja, plaža, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.08.2017. 14:14h

Ljeto je idealno godišnje doba za oslobađanje stopala, što vas čini zdravijim i vitalnijim. Jer, na njima se nalaze tačke koje stimulišemo dok hodamo bosi, a na taj način masiramo unutrašnje organe i poboljšavamo protok vitalne energije kroz njih.

Zato stručnjaci preporučuju da se kad god i gde god možete izujete i koračate bar sat dnevno bez obuće. Osim što ćete tako izmasirati stopala, uspostavićete i kontakt sa zemljom, koja će vas takođe snabdjeti svojom energijom.

To se naziva uzemljenje, za koje dr Gari Švarc, profesor psihologije i medicine na Univerzitetu Arizona, iznosi pretpostavku da je možda isto bitno kao što su značajni sunčeva svjetlost, vazduh i voda.

- Uzemljenje je kontakt s prirodnom električnom energijom Zemljine površine. Ostvaruje se jednostavno - hodanjem bosih nogu po zemlji ili sjedenjem i radom na njoj. Ono smanjuje nivo stresa, poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema, ublažava uticaj štetnih elektromagnetnih polja, ubrzava oporavak posle bolesti i povreda, poboljšava kvalitet sna - objašnjava Švarc, prenose Novosti.

Preporučujemo za Vas