Hladna voda nije najbolje osvježenje u ovim vrelim danima

Ako ste čuli da je dobro piti topao čaj ili jesti supu dok je vruća čak i kada je napolju iznad 30 stepeni, znajte da je to zdravije, nego jedna čaša hladne vode
78 pregleda 0 komentar(a)
voda, Foto: Shutterstock
voda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.08.2017. 09:33h

Sigurno vam je poznato da mnogi doktori preporučuju da se ljeti piju topli napici i vjerujemo da ta činjenica buni mnoge. U čemu je stvar?

Ledeno hladni napici usporavaju hidrataciju i samim tim nam čine gore, iako nam pružaju trenutno “rashlađenje”. Takođe je lakše da se na ovaj način razbolite i prehladite grlo, iako je napolju temperatura visoka.

Napitke, koji su topli ili makar sobne temperature treba piti jer zapravo oni čine da se naš cijeli organizam rashladi. Podstiču znojenje, koje je prirodan način tijela da rashladi kožu i učini nam dan lakšim za preživljavanje.

Ako ste čuli da je dobro piti topao čaj ili jesti supu dok je vruća čak i kada je napolju iznad 30 stepeni, znajte da je to zdravije, nego jedna čaša hladne vode.

Vodite računa o sebi tokom vrelih dana – nosite laganu odjeću koja upija znoj i dozvoljava koži da diše, ne izlazite napolje između 11 i 16 sati, osim ako baš morate i pijte dosta vode, koja nije mnogo hladna.

Možda bi vam i čaj prijao, što da ne, prenosi Ljepota i zdravlje.

Bonus video: