PROBLEM NISKOG PRITISKA

Za više energije poboljšajte cirkulaciju

Kuhinjska so vezuje tečnost u organizmu, čime se krvni pritisak blago podiže. Jači doručak i slana jela, recimo čorbe, doprinijeće da se osjećate bolje
65 pregleda 0 komentar(a)
pospanost, Foto: Shutterstock
pospanost, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.08.2017. 15:14h

Ponekad se osjećate potpuno iscrpljeno i bezvoljno, a radni učinak vam je slab? Često se iza ovoga kriju problemi sa cirkulacijom koje uglavnom izaziva nizak krvni pritisak.

Nizak krvni pritisak nije opasan, ali može da bude veoma neprijatan. Njegove posljedice, kao što su slabljenje koncentracije, iscrpljenost i umor, ozbiljno narušavaju kvalitet života.

1 Stavite jastuk pod glavu Kada legnete u krevet, podmetnite nekoliko jastuka pod glavu i potiljak kako prelazak iz ležećeg u stojeći položaj ne bi bio previše nagao. Na taj način ćete izbjeći vrtoglavicu.

2 Tuširanje završite hladnom vodom Naizmjenično tuširanje toplom i hladnom vodom utiče na jačanje krvnih sudova. Zbog brzih promjena temperature oni se tada brzo šire i skupljaju, pa se lakše prilagđavaju spoljašnjim uticajima. Tuširanje uvijek završite hladnom vodom. Efekat će biti još bolji ako suvom četkom masirate kožu u pravcu srca. Hladno tuširanje ruku i nogu takođe aktivira nervni sistem i povećava krvni pritisak.

3 Jedite manje, a češće Krvni pritisak je najniži tokom prvog sata nakon jela. On pada zato što je organima za varenje potrebna krv da bi obavili svoju funkciju. Ovaj efekat je slabiji ako unosite manje porcije hrane.

4 Izbjegavajte alkohol Alkohol ima više negativnih dejstava: podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma, ometa rad centra za ravnotežu u mozgu i usporava rad srca. Osim toga, negativno utiče na male nerve koji su odgovorni za sužavanje krvnih sudova, zbog čega se simptomi poremećaja cirkulacije pogoršavaju.

5 I slano je dozvoljeno Kuhinjska so vezuje tečnost u organizmu, čime se krvni pritisak blago podiže. Jači doručak i slana jela, recimo čorbe, doprinijeće da se osjećate bolje.

6 Kretanje svaki dan Svaki pokret doprinosi povećanju krvnog pritiska. Popnite se uz stepenice umjesto da se vozite liftom, vozite se na posao biciklom, a ne kolima. Ako uz sve to uspijete da izdvojite tri puta sedmično po pola sata za kondicioni trening (plivanje, vožnja bicikla, brzo hodanje, jogging), uskoro ćete se osjećati mnogo bolje.