SAVJETI STRUČNJAKA

Pravila za efikasan trening

Vaše opterećenje tokom vježbanja pomoći će da izgubite višak kilograma i definišete mišiće. Trebalo bi početi sa malim težinama
103 pregleda 3 komentar(a)
trening, Foto: Shutterstock
trening, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.08.2017. 16:14h

Provodite dosta vremena u teretani, a rezultati nikako da dođu? Možda radite nešto pogrešno. Zato vam donosimo savjete stručnjaka, tačnije pravila koja će vam pomoći da vaši napori ne budu uzaludni.

1. Glavna greška je to što želite brzo da izgubite težinu, da vidite rezultate odmah, pa vježbate previše i intenzivno. Zato osjećate malaksalost, nemoć i imate nesanicu. Osnovno pravilo je da tijelo mora da se navikne na vježbanje postepeno.

2. Prije početka treninga potrebno je da prođete preliminarni test, što je omogućeno u gotovo svim zdravstvenim klubovima. Važno je da trener zna kakvo je vaše zdravstveno stanje i šta možete da uradite. Dakle, test pomaže trenerima da vas upoznaju i formiraju odgovarajući trening.

3. Vrsta fizičke aktivnosti u teretani zavisi od vaših ciljeva. Ako želite da dobijete mišićnu masu, akcenat treba staviti na obuku u teretani i težinu. Ako je cilj da izgubite težinu, potreban vam je funkcionalni trening i kardio. Uz to, važno je koristiti ispravnu dijetu.

4. Vaše opterećenje tokom vježbanja pomoći će da izgubite višak kilograma i definišete mišiće. Trebalo bi početi sa malim težinama.

5. Prije treninga je najbolje uzeti laganu užinu. Frape, na primjer, daje energiju.

6. Dnevno treba da pijete 2 litra vode, prije obroka i za vrijeme obroka, a noću je bolje da se suzdržite. Voda tokom obroka je dobra za varenje. Tokom treninga nije zabranjena, jer tijelo troši veliku količinu tečnosti koju treba popuniti, ali je bolje da pijete toplu vodu ili vodu koja je bila na sobnoj temperaturi, prenosi lepota i zdravlje.

Preporučujemo za Vas