Evo kako da ublažite menstrualne bolove

Iako se slabo kome na +40 pije čaj, dajte šansu ovom napitku! U pitanju je čaj od đumbira, jedan od efikasnijih čajeva za menstrualne bolove
100 pregleda 0 komentar(a)
stomak, PMS, Foto: Shutterstock
stomak, PMS, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.08.2017. 17:14h

Napetost, nervoza, razdražljivost, jaki grčevi, oticanje, mučnina…samo su neki od simptoma koje trpi svaka druga žena tokom onih dana. Na sreću, postoje mali trikovi kako da spriječimo menstrualnu bol!

1. Pobornici zdrave ishrane tvrde da je od presudne važnosti šta se jede dvije nedjelje prije menstruacije, te da iz jelovnika treba da se izbaci (ili drastično smanji) unos crvenog mesa, mliječnih proizvoda, šećera, kofeina, alkohola. Ishrana bogata ribom se preporučuje kao i sve namirnice koje sadrže magnezijum i druge sastojke koji opuštaju mišiće. Ukoliko vam u tim danima baš i nije do jela, uzimajte bar svakog dana dijetetski suplement magnezijuma.

2. Priuštite sebi aromaterapiju i to u vidu toplih obloga i masaže. Preporučuju se eterična ulja kamilice, lavande ili jasmina. Refleksološka masaža područja ruke između korjena palca i kažiprsta kažu da pomaže, kao i stopala na unutrašnjoj strani između pete i korjena prstiju pa probajte, ništa vas ne košta.

3. Umjereno vježbanje se preporučuje, jer takođe pomaže opuštanju mišića. Vježbanje utiče na stvaranje beta-endorfina koji u našem tijelu djeluje protiv bola slično morfijumu. Pored šetnje, dobre su i vježbe istezanja.

4. Pronađite kvalitetne i vama odgovarajuće uloške koji će vam pomoći da se osjećate kao i bilo koji drugi dan. Izbor uložaka značajno doprinosi opuštanju, što je – kako vidimo iz svih savjeta – najvažnija stavka tokom menstrualnih tegoba. Unosite što više vode ili limunade, biljnog čaja, supe. Pomenute tečnosti će vas hidrirati, a tople će i pojačati protok krvi, što opušta mišiće.

5. Iako se slabo kome na +40 pije čaj, dajte šansu ovom napitku! U pitanju je čaj od đumbira, jedan od efikasnijih čajeva za menstrualne bolove. Pijte ga tri puta na dan, od početka krvarenja do kraja. Kašičicu narendanog korjena prelijte vrelom vodom, ostavite dvadesetak minuta, i konzumirajte, prenosi lepota i zdravlje.