Pet najboljih prirodnih sastojaka za njegu kose

Med u prirodnoj njezi kose ima ulogu hidratacije i obnavljanja oštećene kose, s obzirom na svoju hranljivost
107 pregleda 0 komentar(a)
kosa, maska za kosu, Foto: Shutterstock
kosa, maska za kosu, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.08.2017. 14:14h

Postoje različiti kozmetički proizvodi - šamponi, maske, balzami, koji u svom sastavu imaju ekstrakte pojedinih prirodnih sastojaka, aromatična ulja i slično, ali to ne možemo smatrati prirodnom njegom kose, s obzirom na dominantan hemijski sastav.

Naravno, korišćenje kozmetičkih preparata je neophodno, ali postoje takođe potpuno prirodni sastojci koji mogu znatno doprinijeti njezi kose - u smislu da ona bude zdrava, i da joj ni na koji način ne štetite takvim tretmanom, za razliku od pojedinih hemijskih sastojaka koji mogu i naškoditi vašoj dlaci.

Kozmetičari se slažu da se rezltati prirodnom njegom kose ipak znatno sporije postižu, za razliku od prirodne njege tijela, na primjer, ali ukoliko znate koji su prirodni sastojci najbolji, možete očekivati vidljiv rezultat i u kraćem roku.

Saznajte u nastavku koji prirodni sastojci su najbolji za njegu vaše kose.

Morske alge

Dokazano je da morske alge svojim svojstvima mogu da redukuju višak ulja koja se luče u koži glave, ali isto tako su brojne studije pokazale da mogu dati znatan doprinos i u borbi protiv opadanja kose - konkretno u pitanju je ekstrakt dvije vrste morskih algi - Saccharina japonica i Undaria pinnatifida, čije dejstvo je skoro pa čudotvorno s obzirom da su rezultati i više nego vidljivi u roku od samo dvije nedelje tretiranja serumom na bazi pomenutih ekstrakta. Stoga, obratite pažnju na sve proizvode za kosu koji sadže ove dvije vrste morskih algi u sastavu, i obavezno ih uvrstite u redovnu upotrebu kada je njega kose u pitanju.

Ruzmarin

Mnogi stručnjaci preporučuju korišćenje ulja od ove biljke u tretmanu kose, koje očigledno ne služi samo kao začin u italijanskoj kuhinji, pozivajući se na mnoge studije koje su pokazale da ovaj eliksir podjednako pospješuje rast kose kao minoksidil, a prednost ulja od ruzmarina je, naravno, u tome, što nema propratnih neželjenih dejstava poput svraba, iritacija i crvenila na koži glave.

Glina i ugalj

Ova dva sastojka, koja vas vjerovatno nikad ne bi asocirala na njegu kose, zapravo mogu da pospješuje njen volumen, i to tako što se njihovim nanošenjem stvara elktricitet među dlakama kose koji stvara teksturu. Naravno, koriste se vrlo male količine ovih sastojaka, i to najčešće u obliku maske prije pranja kose.

Med

Med u prirodnoj njezi kose ima ulogu hidratacije i obnavljanja oštećene kose, s obzirom na svoju hranljivost. Ipak, kako biste izbjegli da budete ulijepljeni, predlažemo da ga ne nanosite direktno na kosu, već da ga prvo rastopite u toploj vodi, ili da jednostavno koristite ekstrakt meda.

Kokosovo ulje

Za kokosovo ulje je, za razliku od nekih drugih ulja o čemu smo već pisali, definitivno dokazano da je blagotvorno u njezi kose, jer ima moć da prodre znatno dublje u dlaku. Drugim riječima, kokosovo ulje oporavlja i osnažuje vašu kosu iznutra, a takođe se pokazalo i da ima moć smanjena gubitka proteina iz dlake, koji su ključni za zdravu kosu, prenosi Mogu ja to sama.

Bonus video: