Za trudnice sa dijabetesom važni su česti a mali obroci

0 komentar(a)
trudnica, Foto: Shutterstock.com
trudnica, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 02.08.2017. 12:14h

Za trudnice s dijabetesom ishrana je od izuzetne važnosti. Na slatkiše doslovce moraju da zaborave i da se usredsrede na namirnice bogate složenim ugljenim hidratima, biljnim vlaknima i mineralima, zasićenim masnim kiselinama.

Izuzetno je važno da imaju česte a male obroke, na svaka tri-četiri sata, jer oni omogućavaju insulinu da djeluje postepeno. Češći obroci smanjuju i pojavu "napada gladi".

Trudnicama koje pate od jutarnje mučnine savjetuje se da prije nego što ustanu iz kreveta pojedu jedan-dva suva keksića ili malu kiflu. Ukoliko uzimaju insulin, trebalo bi da biraju namirnice s visokim sadržajem biljnih vlakana, kao što su integralni hljeb, žitne pahuljice i integralno povrće.

U njihovom jelovniku treba da su zastupljene i namirnice s niskim sadržajem masti i šećera, odnosno povrće, posne vrste mesa, jaja, ribe... Poželjno je da se hrana što kraće termički obrađuje radi očuvanja vitamina.

Najbolje bi bilo da konzumiraju svježe pripremljena, kuvana, a nikako pržena jela. Što se tiče tečnosti, osam čaša dnevno predstavlja minimum neophodan njihovom organizmu, prenose Novosti.

Bonus video: