POMOĆ IZ PRIRODE

Riješite se zubobolje za pet minuta

Grupe bakterija uzrokuju upale koje može da ublaži upravo alkohol. Koristite ga isključivo za ispiranje, kako bi se zub dezinfikovao, a bakterije uništile
428 pregleda 0 komentar(a)
Zubobolja, Foto: Parkerdentist.net
Zubobolja, Foto: Parkerdentist.net
Ažurirano: 01.08.2017. 12:14h

Zubobolja se najčešće javlja noću, jer je tokom noći telo u stanju mirovanja i do bolnog područja dolazi više krvi, pojačavajući pritisak na nerve.

Naravno, posjeta zubaru je neizbježna (preporučujemo vam da, kad se pojavi zubobolja, odmah potražite ljekara), a ovih nekoliko prirodnih ljekova će do tada smanjiti bol.

Led 

Naslonite led na područje zahvaćeno bolom. Bol u nervnim završecima će se u većini slučajeva odmah smanjiti.

Kamilica 

Tradicionalno sredstvo koje smanjuje upale, pri čemu je svježa kamilica djelotvornija od stare i suve. Potrebno je napraviti male vrećice, natopiti ih hladnom vodom i nekoliko minuta držati na bolnom mjestu u ustima.

Bijeli luk 

Svakako najpoznatiji lijek naših starih, koji su ga koristili kao analgetik i anestetik. Upravo zbog tih svojih svojstava je odličan za umanjenje zubobolje. Pripremite oblogu koju ćete napraviti tako što ćete sitno nasjeckani luk staviti u papirnu maramicu i zatim ga dodatno izgnječiti rukama kako bi se oslobodilo što više lekovitih supstanci koje sadrži. Držite je nekoliko minuta na bolnom mjestu na obrazu. Ukoliko možete da izdržite, pokušajte da preko bolnog zuba stavite komad bijelog luka koji ste prethodno izgnječili. Osjetićete olakšanje već nakon nekoliko trenutaka.

Lavanda i sirće 

Kašičicu sušene lavande prelijte sirćetom i držite nekoliko minuta u ustima. Tečnost nikako ne smijete da progutate.

Alkohol 

Grupe bakterija uzrokuju upale koje može da ublaži upravo alkohol. Koristite ga isključivo za ispiranje, kako bi se zub dezinfikovao, a bakterije uništile.

So 

U malo tople vode istopiti što je moguće više soli. Pazite da ne progutate tečnost, jer je preslana.

Sušena nana 

Malu vezu listova sušene nane stavite oko bolnog zuba i držite oko 15 minuta. Nana ima dvostruko dejstvo, izvlači upalni proces na površinu i djeluje umirujuće.

Karanfilić 

Prah karanfilića: Prvo isperite usta toplom slanom vodom. Uzmite prstohvat karanfilića i stavite na desni kod zuba koji vas boli, kao i između obraza. 

Cijeli karanfilić: Uzmite dva ili tri karanfilića i stavite ih u usta u blizini mjesta koje vas boli i sačekajte da malo omekšaju. Nakon toga ih lagano (koliko vam zubobolja dozvoljava) žvaćite, kako bi se oslobodilo još njegovih ljekovitih ulja. 

Ulje karanfilića: Ovo je možda i najefikasniji način za korišćenje karanfilića protiv zubobolje. Potrebno vam je: ulje karanfilića, štapići za uši ili loptice od vate, pola kašike maslinovog ulja. Pomješajte nekoliko kapi ulja karanfilića s pola kašike maslinovog ulja. Kuglicu vate umočite u tako pripremljeno ulje i stavite je na bolno mjesto, lagano pritiskajući, prenosi Radio Sarajevo.

Preporučujemo za Vas