Pet tipova masnih naslaga na stomaku koje nisu uzrokovane viškom kilograma

255 pregleda 0 komentar(a)
stomak, gojaznost, Foto: Shutterstock
stomak, gojaznost, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.08.2017. 10:19h

Stomak je jedan od dijelova tijela koje je najteže oblikovati. Trener Džejms Duigan navodi koji su to uzroci pet različitih vrsta masnih naslaga na stomaku i kako ih se riješiti.

1. "Jastuci" sa strane

Ovaj stomak uzrokovan je pretjeranim sjedenjem, jedenjem slatkiša i ugljikohidrata, te konzumiranjem alkohola u velikim količinama. Umjereno konzumiranje alkohola, vježbanje te uvođenje u ishranu jaja, nemasnog mesa, povrća, avokada, lješnjaka i ribe pomoći će vam da se riješite ovog stomaka. Takođe, duge šetnje su veoma učinkovite.

2. Stomak uzrokovan stresom

Masti su skoncentrisane oko pupka, a stomak je debeo i čvrst. Hronični stres, često propuštanje obroka, prevelik unos kafe i nezdrave hrane najčešće dovode do ovakvog stomaka.

Kako bi se riješili ovih masnih naslaga, preporučuje se sljedeće: rano lijeganje i opuštanje prije sna te uzimanje magnezijuma koji se smatra relaksirajućim mineralom. Joga, istezanje i čaj od kamilice takođe su od pomoći jer će smanjiti kortizol i pomoći tijelu da se smiri.

3. Isturen donji dio stomaka

Ovaj stomak karakterističan je za mršavije osobe, a uzroci su nedavna trudnoća, monotone i pretjerano napete vježbe u sali za vježbanje te kriva kičma.

Zdrava dijeta i mnogo hrane bogate vlaknima, vježbanje koje podjednako obuhvata sve dijelove tijela i mišiće, kao i što veći unos vode pomoći će da ovaj stomak dovedete u željeni oblik.

4. "Majčinski" stomak

Nakon porođaja, stomak i dalje izgleda kao da ste trudni. Potrebno je znati da treba šest nedelja da se materica vrati na svoje mjesto nakon porođaja. Bolje je sačekati bar dva ili tri mjeseca nakon poroda prije nego počnete vježbati.

Riblje ulje, zdrave masnoće koje se nalaze u uljima, maslinama i orasima hrana su koja će pomoći smanjenju stomaka, a zanimljivo je da se preporučuje i uvlačenje stomaka, jer su tako mišići aktivni, ali nisu preopterećeni.

5. Napuvan stomak

Ovakav stomak ujutro je ravan, ali raste tokom dana, iako niste konzumirali hranu više nego je potrebno. Alergija na hranu i disbalans crijevne flore neki su od uzroka ovakvog stomaka.

Prestanite konzumirati hranu koja vam ne odgovara, ne preskačite doručak, a u ishranu uključite povrće, meso, piletinu i ribu.

Bonus video: