Konzumacija alkohola utiče na smanjenje rizika od dijabetesa

Oni koji piju do šest piva nedeljno imaju 21 odsto manje šanse da obole od dijabetesa tipa 2 od onih koji piju manje od jednog piva nedeljno
78 pregleda 1 komentar(a)
Pivo, žurka, Foto: Shutterstock
Pivo, žurka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.07.2017. 16:14h

Dobra vijest za sve ljubitelje kapljice glasi da oni koji piju tri ili četiri puta nedeljno imaju manje šanse da obole od dijabetesa tipa 2 od trezvenjaka, navodi nova studija danskih naučnika.

Oni su na uzorku od 70.000 ljudi sproveli istraživanje o njihovim navikama u vezi sa konzumiranjem alkohola: koliko često piju, koliko piju, kao i koja pića najčešće piju.

Tim naučnika sa Univerziteta južne Danske došao je do zaključka da oni koji piju redovno imaju manje mogućnosti da obole od dijabetesa tipa 2 od onih koji uopšte ne piju alkohol.

Nemaju, međutim, sva alkoholna pića isti efekat na ljude.

Tako je, na primjer, vino ocijenjeno kao veoma korisno piće, naročito crveno, koje igra važnu ulogu u regulaciji šećera.

Pivopijama, a naročito muškarcima, biće drago da čuju da oni koji piju do šest piva nedeljno imaju 21 odsto manje šanse da obole od dijabetesa tipa 2 od onih koji piju manje od jednog piva nedeljno.

Sve u svemu, žene su bolje prošle. One koje piju umjereno, tri do četiri puta nedeljno, imaju 32 procenta manje šanse da obole od dijabetesa tipa 2 u poređenju sa 27 odsto nižim rizikom kod muškaraca, prenosi B92.

Bonus video: