Nemojte da brojite kalorije

Opsesija i griža savjest zbog nečeg što smo pojeli znakovi su lošeg odnosa prema hrani, zato, umjesto ka savršenstvu, treba težiti ka ravnoteži
52 pregleda 0 komentar(a)
kalorije, povrće, Foto: Shutterstock
kalorije, povrće, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.07.2017. 12:14h

Stručnjaci su do sada preporučivali da se redovno mjerimo, brojimo kalorije, vodimo računa o onom što jedemo i izbjegavamo večere s prijateljima ako želimo da izgubimo kilograme.

Međutim, nutricionista iz Australije Lindi Koen kaže da nas navike koje posmatramo kao dobre zapravo mogu odvesti u neželjenom smjeru.

Koenova, koja je i sama imala višak kilograma, kaže da ako na vagi vidimo cifru koja nam se ne svidi, to nas može demotivisati i natjerati da utjehu potražimo u hrani. Zato predlaže da se uopšte ne mjerimo ili ako baš moramo, da upotrijebu vage ograničimo na jednom nedeljno ili jednom mjesečno.

Kaže da ne treba brojati kalorije, niti sve vrijeme razmišljati da li smijemo da kombinujemo proteine sa ugljenim hidratima. Umjesto toga, treba slušati šta tijelo traži.

Opsesija i griža savjest zbog nečeg što smo pojeli znakovi su lošeg odnosa prema hrani, zato, umjesto ka savršenstvu, treba težiti ka ravnoteži. To znači da ne treba da izbjegavamo večere sa prijateljima jer, mada ćemo vjerovatno više pojesti, na duže staze to će se isplatiti, prenose Novosti.

Bonus video: