Pet ljetnih navika koje štete našem zdravlju

0 komentar(a)
sunčanje, Foto: Shutterstock
sunčanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.07.2017. 15:14h

Najčešće ih zanemarujemo, ali ove sitnice mogu ostaviti posljedice po vaše zdravlje!

1. Ne nosite naočare za sunce

Oči su nakon kože najosjetljiviji dio tijela kad je u pitanju štetan uticaj sunčevih zraka. Ako vam pređe u naviku da tokom sunčanog dana većinu vremena provedete bez naočara na nosu, prizivate bolesti kao što su opekotine na očima, rak oka ili očnog kapka.

2. Pijete vodu iz crijeva u bašti

Iz crijeva u bašti, osim vode, pijete i bakterije koje se lako razmnožavaju u plastici od kojeg je crijevo napravljeno.

3. Vozite auto u japankama

Japanke, savjetuju stručnjaci, ostavite za odlazak na plažu jer je vožnja u njima veliki rizik. Stvar je u tome da je peta otvorena pa japanke mogu lako skliznuti s noge pa postoji mogućnost da zapne za papučicu gasa. Možda bi bilo najbolje da u autu čuvate i par patika ako ste često u japankama.

4. Ponekad se napijete vode iz bazena

Čak i oni bazeni koje redovno održavaju i čiste, u vodi sadrže sitne čestice fekalija koje u sebi nose bakterije. Epidemiologi Micšel Hlavs kaže da hlor svakako pomaže, ali da mu je potrebno nekoliko minuta da ubije bakterije poput Ešerihije Koli, a čak 10 dana da potamani parazite koji uzrokuju teške dijareje.

5. Klima vam je upaljena cijeli dan

Najprije, klima koja je non-stop upaljena troši mnogo struje. Isključite je barem kad vas nema kod kuće i nikad nemojte namjestiti temperaturu sa velikim razlikama u odnosu na spoljnu, prenosi Avaz

Bonus video: