Kako smanjiti učestalost glavobolja?

Glavobolja može biti simptom vrlo visokog krvnog pritiska poznatog kao hipertenzivna kriza. Dostupni podaci upravo podržavaju direktnu povezanost između krvnog pritiska i pojave glavobolje
90 pregleda 0 komentar(a)
glavobolja, Foto: Shutterstock
glavobolja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.07.2017. 13:14h

Rezultati zanimljive američke studije ukazuju na činjenicu da povećan unos soli u organizam može izazvati pojavu jakih glavobolja.

Studija je obradila povezanost pojave i jačine glavobolja s količinom unosa soli, a upravo smanjenje unosa natrijuma, odnosno soli ishranom nudi novi pristup za spriječavanje glavobolje kod odraslih osoba.

Glavobolja je čest zdravstveni problem i među najčešće prijavljenim poremećajima živčanog sistema koji ima uticaj na sve starosne grupe, s većom učestalosti kod žena u poređenju sa muškarcima.

Osobe koje imaju česte glavobolje imaju loš kvalitet života i veći broj dana su odsutne sa posla.

Smanjen unos natrijuma, odnosno soli povezan je sa značajno manjim rizikom od pojave glavobolja.

Prekomjerna količina soli koju unosimo samostalno ili kroz hranu uzrokuje zadržavanje vode što ima direktan uticaj na krvni pritisak.

Glavobolja može biti simptom vrlo visokog krvnog pritiska poznatog kao hipertenzivna kriza. Dostupni podaci upravo podržavaju direktnu povezanost između krvnog pritiska i pojave glavobolje.

Stoga je razumno zaključiti da prehrambene intervencije za snižavanje krvnog pritiska kao što su smanjeni unos natrijuma i DASH dijeta (djetetski pristup za zaustavljanje hipertenzije) takođe mogu smanjiti i pojavu glavobolje, prenosi Avaz.

Bonus video: